Casele sinistraților, niște ziduri în nisip și nimic mai mult

Soarele care a răsărit ieri și pe ulița sinistraților din sudul orașului Novaci le-a permis acestora, odată cu retragerea apelor, să meargă spre casele lor, drumul fiind unul extrem de anevoios. La fel ca iarna, când în alte părți ale țării zăpada este troienită, aici nisipul a format un strat gros de mai bine de un metru, din care s-a cărat ieri toată ziua, dar fără prea mare spor pentru că întreaga cantitate existentă aici este una uriașă, nisipul fiind la fel de mult ca în deșert.

Chiar dacă e suficient nisip după viitura de marți, sinistrații și câțiva polițiști locali s-au luat ieri la ceartă, în momentul în care autoritățile au început acțiunea de curățare a căilor de acces și a locuințelor. Oamenii vroiau și ei să le fie păstrată în curte o cantitate de nisip pe care o vor folosi la renovarea caselor și gospodăriilor și se temeau că cei de la Primărie îl vor căra pe tot. De aici și motivul unor certuri, aplanate însă la timp, toată lumea recunoscând că este obosită și cu nervii întinși la maxim.

O volă a început să sape în dunele de nisip formate pe malul Gilortului și în jurul caselor inundate, până spre prânz aceasta reușind să înainteze câțiva zeci de metri. Cantitatea care trebuie cărată de acolo este una imensă, autoritățile făcându-și de pe acum, gratuit, stocurile necesare pentru iarna viitoare.

Case goale

Locuințele în care apele au intrat peste tot sunt unele noi, moderne, cu etaj, dar care nu au făcut față nenorocirilor. Maria Dan a intrat cu copii săi minori în casa în care visa să își trăiască restul vieții alături de soț fără să mai găsească pe aici aproape nimic util. Puhoaiele au distrus totul, după ce stratul de mâl din locuință a ajuns la peste un metru. „Totul e compromis. Mai sunt câteva haine care au fost în partea de sus a dulapurilor, dar și alea sunt murdare. În rest, mobilă, paturi, canapele, nu mai e nimic. Copiii nu mai au nici carnetele de note, haine, veselă, totul e plin de nămol. Ne mulțumim însă că am scăpat cu viață”, spune femeia, ea fiind una dintre persoanele salvate marți de salvamontiștii gorjeni, care au evacuat-o atât pe ea, cât și pe copilașul cu care era în casă.

Pe cordelină a fost dusă din casă, cu greu, și Ileana Munteanu, o bătrână care își amintește doar că țipa într-una întrucât nu dorea să își părăsească locuința atunci când au scos-o salvamontiștii de acolo. Acum le mulțumește oamenilor lui Sabin Cornoiu că nu au lăsat-o pradă oamenilor și speră să fie ajutată să își refacă viața. „M-am ținut de un stâlp și acolo am stat până au venit niște domni de la autorități ca să mă scoată din apă. Nici nu mai țin minte decât că țipam, dar bine că am scăpat vie. Așa pot să văd ce prăpăd au făcut apele. Uite, în camera în care dormeam cu nepoțeii mâlul e și acum de un metru. Dacă intri și te ține, nu te scufunzi în el, o să dai cu capul de tavan, atât de mult este. Am rămas fără tot ce aveam, doar hainele de pe mine și picioarele goale, iar hainele le am de la niște vecini de pomană. Nu mai am nici după ce bea apă și din aia ne-a adus de la Primărie cu niște conserve că altfel eram vai mama noastră”, spune bătrâna.

Gesturi

Zeci de pompieri și jandarmi au fost mobilizați ieri la casele îngropate în nisip și mâl pentru a evacua tot nămolul de acolo, forțele de ordine făcând risipă de energie pentru a curăța locuințele. Cu conserve și apă, aceștia au dat toată ziua la lopată pentru a-i ajuta pe sinistrați să își reia cât mai repede viața pe care o aveau înainte de ziua de marți. În sprijinul localnicilor afectați de viitură au venit și vecinii acestora care au fost mult mai norocoși. Oamenii le-au găsit haine pe care le-au oferit gratis celor cărora li se potriveau pentru a fi îmbrăcate, dar le-au gătit și o masă caldă, mult mai problematică fiind găsirea unei mese pe care să fie puse farfuriile cu mâncare. „Pe o bancă, așa mâncăm, că asta e luată de la niște vecini și aici mâncăm, pe ea stăm, e singurul lucru curat pe care îl mai avem pe acasă. Unde aveam bucătăria odată e acum apă și nămol și probabil va dura zile întregi până vom face curățenie. Noi nu mai avem butelie, nu mai avem aragaz, nu mai avem nimic”, a spus una dintre sinistratele din sudul Novaciului.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: