Sute de familii expropriate pentru modernizarea reţelei de apă

Administraţia locală din Târgu Jiu va trebui să negocieze cu peste 200 de familii din comuna Leleşti pentru ca Aparegio să poată monta noile conducte de aducţiune de la zona de captare de la Runcu până la staţia de tratare din Dealul Târgu Jiu. Conductele vor traversa şi proprietăţi din Târgu Jiu şi Runcu, însă numai câteva. În principal noile reţele vor urma vechiul traseu, însă pe anumite porţiuni vor fi deviate pentru a evita accesul pe proprietăţile localnicilor.

Două conducte de circa 14 km vor fi montate de la zona de captare de la Runcu  până la staţia de tratare a apei din Dealul Târgului şi vor străbate şi proprietăţi private din Târgu Jiu, Leleşti şi Runcu. Pentru aceste terenuri, administraţia locală din Târgu Jiu, care este beneficiarul lucrărilor de modernizare şi extindere a sistemului de apă, va trebui să negocieze cu proprietarii.

Investiţia care vizează înlocuirea vechii conducte de aducţiune face parte dintr-un proiect finanţat din fonduri europene, implementat de Aparegio, furnizorul regional de apă. „Terenul pe care se face această investiţie trebuie să fie de domeniul public. Pentru a fi de domeniu public o dată trebuie să se permită accesul constructorului pe baza unor declaraţii notariale de accept al proprietarilor privaţi şi domeniului public, iar pe de altă parte, în faza finală, când sunt realizate aceste investiţii trebuie să aibă un perimetru de protecţie severă care să asigure servitutea în cazul în care apar anumite avarii să poată să acceadă utilajele operatorului pe terenurile respective, fără niciun fel de restricţie din partea proprietarului. Pentru a exista această certitudine trebuie să fie de domeniu public. În momentul de faţă se fac demersuri pentru achiziţionarea acestor suprafeţe”, a declarat Ion Popescu, directorul general al societăţii Aparegio.        

Terenurile vor fi evaluate

Administraţia locală a avizat la începutul acestei săptămâni efectuarea evaluării terenurilor aferente zonelor de captare şi aducţiune a conductei de alimentare cu apă a municipiului situate pe raza celor trei localităţi pe care o străbate în vederea achiziţionării acestora de la proprietari. Conform directorului Grigore Jianu, cele mai multe terenuri care vor trebui cumpărate sunt pe raza comunei Leleşti. Terenurile vor trebui achiziţionate cu bani de la bugetul local al municipiului Târgu Jiu. „Sunt peste 200 de proprietari pentru că le traversează conducta. Noi avem în domeniul public numai că e culoarul îngust şi ne trebuie zonă de protecţie. Cei mai mulţi sunt din Leleşti, suprafeţele sunt mici, până la 100 m”, a declarat Grigore Jianu, directorul Direcţiei de Administraţie Publică din cadrul primăriei Târgu Jiu. Jianu a precizat că raportul de evaluare trebuie avizat şi de Uniunea Notarilor Publici, pentru conformitate.

Autorităţile locale mai spun că la Târgu Jiu conducta nu va traversa proprietăţi private, însă ar fi presupus să traverseze o fâşie de pădure din zona Dealul Târgului. În acest caz se caută o altă variantă.  

Modernizarea conductei s-a realizat parţial

Conform conducerii Aparegio, o parte din investiţie a fost deja realizată. „Pe teritoriul comunei Runcu şi parţial pe teritoriul comunei Leleşti s-a realizat conducta respectivă. Cele două fire sunt deja venite până în plantaţia de pruni de la Leleşti. Lucrările se execută pe baza declaraţiilor notariale pe care le-au dat proprietarii privaţi”, a precizat directorul Ion Popescu.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: