Ploi și inundații în Gorj după o două zile de cod portocaliu

Prima noapte de cod portocaliu nu a adus probleme grave la nivelul judeţului Gorj, dar angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență au trebuit să intervină în mai multe localităţi pentru a evacua în special apa acumulată în beciuri și gospodării.

Pompierii militari din cadrul ISU Gorj au mers ieri la Iezureni, spre exemplu, unde proprietara unei case s-a trezit de dimineață cu apa în curte până la genunchi. Apa scursă de pe dealurile din vecinătate trecea pe la ea prin garaj, printr-o bucătărie de vară și băltea în curte până să își croiască scurgere spre un șanț din apropiere. „Nu ne-am gândit că se poate ajunge aici, chiar dacă am văzut că a plouat mult. Vine de pe deal, trece prin grădină, unde am totul sub apă, iar apoi se scurge prin garaj și băltește aici, în curte, în fața casei. Am chemat pompierii că mi-e teamă că dacă mai vin niște ropote din astea așa de puternice intră și în casă”, a spus Polina Dobrițoiu.

Pompierii deplasați în zonă au intervenit cu o motopompă de mare putere pentru a evacua apa, alți colegi de-ai lor având intervenții similare la Bengești Ciocadia, la Baia de Fier și Novaci. La Bengești Ciocadia apele provenite de pe dealuri, dar și de pe versanți au făcut ca debitul Galbenului să crească foarte mult, râul reușind să distrugă un mal care, teoretic, tocmai fusese amenajat să reziste unor astfel de situații. În realitate, pietrele uriașe și toate amenajările aduse aici de cei de la Apele Române au fost măturate de torenții puternici, pompierii fiind mobilizați pentru a face un dig nou de protecție, din saci de nisip, cu care autoritățile sperau să protejeze proprietățile din vecinătate, în special curți și grădini.

Drum judeţean, inundat de un pârâu

Cu pagube mult mai mici au scăpat sătenii din Barza, din apropiere de Târgu Jiu, unde un pârâu care de multe ori vara seca și putea fi trecut la pas s-a umflat acum în matcă și a trecut peste un pod betonat, inundând un drum județean ce traversa satul respectiv. Localnicii au mai putut să treacă peste apă doar pentru că s-au folosit de o veche punte din lemn, dar cei care au avut mașini au fost nevoiți să facă un ocol de câțiva kilometri pentru a ajunge în cealaltă parte a satului. Culmea este că lângă podul subdimensionat și inundat stau de ani de zile niște casete din beton ce ar urma să fie folosite pentru ridicarea unui nou pod, mai mare, bun pentru astfel de situații. Oamenii se miră însă că nu sunt găsiți banii necesari realizării noului pod în asemenea condiții și la fiecare ploaie mai puternică se bucură că apele nu le intră în case, ci doar inundă podul actual. „Păi au adus casetele astea aici de nici nu mai știu când, dar văd că nu le pune nimeni una lângă alta, în apă, ca să facă noul pod. Astea au gaura de doi metri și vă dați seama că ar prelua un debit mai mare, spre deosebire de tuburile astea folosite în prezent. Nu face nimeni nimic, plouă peste betoane și noi rămânem izolați când dă mai tare de sus. Poate după situația de acum s-o mișca ceva”, a spus un sătean care tocmai traversase pe puntea de lemn. Omul a mai schimbat câteva vorbe cu angajații de la Drumurile Județene, veniți să semnalizeze zona, după care și-a văzut de drumul său, convins că noul pod nu va fi făcut prea curând.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: