Castraveți murați în saramură pentru iarnă

Castraveșii murați în saramură sunt crocanți, condimentați și gustoși. Aceștia se pregătesc extrem de ușor și trebuie să existe în orice cămară pentru a fi serviți în sezonul rece.

Castraveții murați în saramură merg de minune lângă mâncăruri gătite, precum iahnie de fasole, gulaș de vită, ostropel de pui, pui cu smântână, tocăniță de cartofi, dar și alături de fripturi de porc, vită, miel sau pui la cuptor sau la grătar. În plus, aceștia pot avea unele beneficii pentru sănătate.

Ingrediente:

    Două kilograme de castraveți proaspeți, de mărimi aproximativ egale și cât mai drepți

    Frunzele de la o țelină

    Câteva tije de mărar uscat

    O rădăcină de hrean

    Un ardei iute

    Doi sau trei căței de usturoi

    Sare grunjoasă, neiodată

    Foi de dafin, pătrunjel, frunze de vișin, maghiran, bucăți sau felii de morcov, după preferință, boabe de piper, după preferință, opțional.

Mod de preparare:

În primul rând, se spală foarte bine castraveții. Este recomandat ca aceștia să fie aleși de aproximativ aceeași mărime, astfel încât să se poată mura în același timp.

Apoi, se pregătesc borcane curate. Pe fundul acestora se pun frunze de țelină și mărar, după care se așază castraveții, în picioare, cât mai aproape unul de altul. Se pune mai întâi un rând, după care se continuă cu altul, până când se ajunge la gura borcanului.

În golurile rămase între castraveți se pot pune morcovi mici întregi ori morcovi tăiați bețișoare sau rondele, după preferință, precum și alte bucăți de legume preferate. Aceste ingrediente suplimentare vor arăta frumos în borcane, făcându-le mai colorate și mai aspectuoase.

La final se pun deasupra câte unul sau doi căței de usturoi și câte un ardei iute tăiat în bucăți mai mari sau în rondele, după preferință. Se adaugă și frunzele de țelină, tijele uscate de mărar, precum și rădăcina de hrean, tăiată în fâșii.

Saramura pentru castraveți se pregătește foarte ușor. Se toarnă un litru de apă într-o oală și se adaugă aproximativ 20 de grame de sare mare, grunjoasă. Amestecul de apă cu sare se pune pe aragaz și se lasă să dea în două sau trei clocote.

Apoi, se ia oala cu saramură de pe foc și se toarnă lichidul fierbinte în fiecare borcan cu castraveți și alte ingrediente, astfel încât să ajungă până la limita de sus a gurii borcanului și să acopere tot.

Galerie foto


Vizualizări: 5,676

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: