Castrul Roman, acoperit de mărăcini

Castrul Roman de la Bumbești Jiu, județul Gorj, ar putea fi un punct turistic important, dacă nu ar fi acoperit de mărăcini. O spune chiar primarul localității, Constantin Bobaru: "Nu poți să promovezi ceva care aproape că nu există, nu poți să promovezi ceva care este acoperit de mărăcini", a spus primarul la Radio Infinit.

Castrul se află pe malul stâng al Jiului, fiind construit din pământ. Castrul a fost construit și folosit între cele două războaie de cucerire a Daciei de către romani (101-102 și 105-106), după care a fost abandonat. Lângă castru s-au găsit urme ce presupun o așezare civilă. Misiunea acestui castru era de a supraveghea drumul roman ce pleacă de la Bumbești prin Porceni peste munți, prin Pasul Vâlcan spre Sarmisegetuza precum și de a supraveghea populația dacică de aci. 

Primarul Bobaru a spus că Muzeul Județean administrează castrul, fără acte. "Castrul Roman este în proprietatea orașului Bumbești Jiu. Am avut câteva tentative de a scrie proiecte, nu am găsit un consultant care să facă studiul de fezabilitate. Sunt foarte puțini, foarte ocupați și costă foarte mult. Acum există posibilitatea să finanțăm pe programul operațional regional o astfel de reabilitare și punere în valoare", a spus Bobaru, precizând că au fost demarate procedurile.

Proiectul se ridică la 12 milioane de euro. "Este un potențial serios, nu oricine se poate lăuda cu vestigii de peste două mii de ani", a spus primarul din Bumbești Jiu.

Castrul de pământ și lemn, de la Vârtop, măsoară 126 m × 115 m și a fost cercetat prin sondaje de Grigore Tocilescu, Panfil Polonic, Florescu și Bujor, care au scos la iveală cărămizi și țigle romane. 

Arheologii au găsit modeste urme de ceramică, un vârf de lance, piroane de fier și trei monede din sec II e.n. Se pare că acest castru a încetat să mai fie folosit de îndată ce se ridicase cel de la Bumbești, la o distanță de 800 m spre sud. (A.A.)

Vizualizări: 1,528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: