Cât a cheltuit CE Oltenia să reducă poluarea

Sume importante de bani a cheltuit Complexul Energetic Oltenia în ultimii ani ca să reducă poluarea și să se conformeze normelor impuse de Uniunea Europeană. Până anul trecut, compania a calculat cheltuieli de circa 900 de milioane de euro numai la acest capitol. Banii nu au adus însă și un plus companiei, susțin oficialii producătorului de energie.

Daniel Burlan, managerul companiei energetice, a explicat, la Târgu Jiu TV, că toate aceste investiții nu au adus companiei plusvaloare. “Între 2005 – 2019, CEO a cheltuit 900 de milioane de euro. Nu sunt bani puțini. Sunt investiții în a reduce noxele, poluarea. Costuri care generau costuri și mai mari. De exemplu, desulfurarea, filtrele care sunt foarte scumpe, toate acestea nu au adus plusvaloare, doar costuri suplimentare”, a declarat Burlan.

Cei mai mulți bani se duc, în continuare, pe certificatele de dioxid de carbon. În total, în jur de 40% din cheltuielile companiei țin doar de acest bir. „Certificatele cu emisiile de gaze cu efect de seră sunt o asumare a statului român de la momentul în care am intrat în UE. Toți poluatorii trebuie să asigure aceste certificate pentru emisiile cu efect de seră. Sunt și companii industriale. Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție imprevizibilă de la 4 euro până la 28 de euro, a făcut ca energia pe cărbune să fie din ce în ce mai ineficientă. Este între 50 și 60 de euro costul. Certificatul este 30 de euro, îți mai rămân 20 de euro să acoperi toate celelalte costuri. Nu ai cum”, a mai explicat Burlan.

Vizualizări: 1,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: