Cât au de plătit fraţii Potârcă după condamnare

Planurile pe care Constantin Ninel Potârcă și le făcuse zilele trecute pentru a merge din nou la Timișoara, la Clinica de Cardiologie ”Pădurea Verde” pentru un consult medical de specialitate, au fost date peste cap de decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare. Încarcerat săptămâna trecută, după un consult medical făcut la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, „Obama” de Meteor nu mai poate ajunge la Timișoara prea curând, de acum încolo el urmând să fie tratat pentru problemele pe care le are doar în cadrul spitalelor din sistemul Autorității Naționale a Penitenciarelor.

Consultul medical la Timișoara fusese obținut de fostul candidat la Președinția României cu multă „sudoare”, după certuri asidue cu judecătorul Dumitru Păsărin, cel care a menținut măsura arestului la domiciliu în ultimele luni, în ciuda vorbelor grele pe care Potârcă i le-a adresat în dosarul de dare de mită pe care îl are pe rolul Tribunalului Gorj. Disputele dintre cei doi au fost „sarea și piperul” în procesul respectiv, Potârcă cerând de mai multe ori fie să fie lăsat liber, fie să i se permită să plece de acasă pentru investigații medicale. La ultimul termen din proces, acesta obținuse dreptul de a merge azi și mâine la „Pădurea Verde”, numai că, între timp, a ajuns la „celula rece”, Înalta Curte condamnându-l la închisoare cu executare și pe el și pe fratele său, Tănase, dar și pe alți doi afaceriști din Râmnicu Vâlcea, implicați în vânzarea la fier vechi a fostului Combinat Chimic de la Arad.

Prejudiciul pe care frații Potârcă îl au de achitat în acest dosar este unul impresionant, fiind fără precedent cel puțin la nivel de județ când cineva este obligat de o instanță să despăgubească statul cu o sumă uriașă. „Obligă pe inc.Potârcă Constantin Ninel în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C.Siatra Prod SRL Tg.Jiu prin lichidator S.P. Capiv I.P.U.R.L. Tg.Jiu,către partea civilă la 181.394.912 lei despăgubiri civile, din care 10.365.561 lei în solidar cu inc.Potârcă Tănase,10.630.518 lei în solidar cu inc.Radu Dan,6.415.392 lei în solidar cu inc. Radu Mihalache şi partea responsabilă civilmente S.C.Silnef S.R.L. Rm.Vâlcea,la care se adaugă accesoriile aferente calculate potrivit Codului de procedură fiscală. Menţine sechestrul asigurator”, se arată în decizia instanței, suma de 181 de milioane de lei fiind una record, pe care, probabil, Potârcă nu o va achita nici dacă i se vând toate proprietățile.

De remarcat este că el va trebui să achite prejudiciul respectiv în solidar cu lichidatorul care se ocupă de administrarea firmei sale, Siatra Prod SRL, lichidator care nu e nimeni altcineva decât Matei Catrinoiu, cel din dosarul de dare de mită în care Potârcă a fost arestat preventiv și, ulterior, la domiciliu. În acest dosar pronunțarea unei sentințe este foarte posibilă în perioada următoare, la fel ca și într-un altul în care cei doi frați Potârcă sunt judecați pentru o evaziune fiscală de peste un milion de euro.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: