Concediu forțat pentru angajații unei cariere CEO

Salariații Carierei Husnicioara vor intra în concediu de odihnă forțat începând cu data de 18 mai. Sindicaliștii spun că au preferat ca cei 400 de angajaţi să plece în concediu decât să lucreze 4 zile pe săptămână în luna mai.

Cariera Husnicioara a rămas fără desfacere pentru cărbune, iar conducerea CE Oltenia a decis ca personalul acestei unități să lucreze la program de 4 zile. Sindicaliștii s-au opus acestei măsuri și au propus ca salariații să fie trimiși în concediu de odihnă, pentru zece zile, în ideea ca între timp CE Oltenia să găsească soluții pentru ca lignitul extras de la Husnicioara să fie livrat la Termocentrala Turceni sau la alte unități. „Am acceptat concediu de odihnă începând cu data de 18 mai pentru salariați, 10 zile, urmând ca pe data de 2 iunie să reluăm discuțiile pentru programul din iunie. S-a luat o decizie, cu 4 zile de lucru și o zi de întrerupere, lucru cu care nu am fost de acord. Am spus că nu putem să ținem salariații dacă nu există contracte. Mai bine le dăm concediu până se reglementează problema legată cu CFR. Era o chestiune care îi priva pe ei, adică pe conducătorii complexului. Sperăm să se rezolve în iunie și atunci salariații să vină să lucrăm”, a declarat Paul Constantinescu, liderul sindicatului de la Cariera Husnicioara.

„S-au identificat soluţii”

Sindicatele speră să livreze mai mult cărbune de la Husnicioara pentru Colterm Timișoara. „Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul director general, s-au identificat soluții pentru Timișoara, pentru că există un contract, Timișoara dorește suplimentarea cantității de cărbune. Sperăm ca în luna iunie să se facă contractul cu Turceniul, să putem livra și acolo”, a mai spus Constantinescu.

Cariera Husnioara urma să fie închisă anul acesta de CE Oltenia, conform planului din Strategia Energetică Națională. Unitatea minieră are mari probleme de desfacere, încă de la începutul anului trecut, asta după ce Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), a cărei termocentrală folosea cărbunele de la Husnicioara, a intrat în faliment. Termocentrala Halânga a fost pornită iarna trecută, pentru încălzirea orașului Drobeta Turnu Severin, însă materia primă folosită la producerea agentului termic a fost păcura, autoritățile mehedințene renunțând la cărbune.

Vizualizări: 4,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: