Cât costă cele cinci medalii de la Rio

Cele cinci medalii câştigate de sportivii români la Jocurile Olimpice (una de aur, una de argint şi trei de bronz) de la Rio recent încheiate valorează doar 887,17 dolari și nici măcar 21.200 de dolari cât ar costa 500 de grame (greutatea unei medalii) de aur pe piața liberă, scrie profit.ro.

În pofida denumirii lor, medaliile nu sunt realizate din metalele care le desemnează. Ultima olimpiadă la care s-au acordat medalii de aur realizate efectiv din aur pur a fost cea de Stockholm din 1912.

Începând cu Jocurile Olimpice de la Berlin din 1916, medaliile de aur au fost fabricate din argint și numai poleite cu aur. Iar de-a lungul timpului, procentul de aur din medalii s-a diminuat considerabil. Astfel, la Olimpiada recent încheiată de la Rio, medaliile de aur realizate de Monetăria Braziliei conțin 98,8% argint (cu o puritate de 92,5%) și 1,2% aur (cu o puritate de 99,9%). Potrivit Monetăriei braziliene, aurul folosit nu conține impurități de mercur. Așa se face că valoarea unei medalii de aur oferită sportivilor la Rio este, potrivit Compound Interest de aproximativ 565 de dolari și nu de 21.200, cât ar fi fost valoarea sa de piață dacă era realizată integral din aur! Medaliile de argint valorează aproximativ 315 dolari. Medaliile de bronz de la Rio costă doar 2,38 dolari!

Vizualizări: 337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: