Cât costă să-l dai afară pe Laurenţiu Ciurel

Contractul de mandat al lui Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, prevede că acesta poate fi demis de Consiliul de Supraveghere dacă nu îşi îndeplineşte indicatorii de performanţă. Deşi acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani, formulele de calcul ale Directoratului au indicat performanţă chiar dacă pierderile, gradul de îndatorare şi creanţele creşteau. După pierderile din ultimii ani, compensaţia de 60.000 de euro pentru a părăsi postul de manager pare o sumă foarte mică.

Un lider sindical propunea la unul dintre mitingurile cu mii de mineri din Piaţa Prefecturii ca angajaţii să strângă bani pentru a plăti indemnizaţia de demitere a lui Ciurel pentru că i-ar costa mai puţin. 60.000 de euro ar trebui să primească Laurenţiu Ciurel dacă este dat afară din motive care nu i se impută şi demiterea are loc înainte de terminarea mandatului. Mai exact, în contractul de mandat semnat pe 28 februarie 2013 se arată că în cazul întreruperii relaţiilor contractuale în condiţiile enumerate mai sus, Ciurel ar trebui să primească o compensaţie rezultată din înmulţirea indemnizaţiei lunare cu numărul de luni rămase din contract, dar nu mai mult de 12 luni. Indemnizaţia lunară a lui Laurenţiu Ciurel este 22.000 de lei şi ar mai avea mai bine de un an de mandat.

Prima de performanţă

De asemenea, contractul prevede că Ciurel trebuie să fie notificat cu 90 de zile înainte de concediere, cât durează şi preavizul. Ciurel îşi îndeplineşte indicatorii de performanţă, deoarece formula de calcul îl avantajează. De exemplu, pe primul semestru din 2014, Ciurel a primit punctaj de 100% pentru că a finalizat renovarea cantinei de la Săcelu, ceea ce a contat destul de mult în punctajul final.

Dacă ar fi contat în primul rând profitul sau vânzările, Ciurel ar fi putut avea probleme. În 2012, Ciurel a reuşit să reducă profitul lăsat de predecesorul său, rezultând un profit din exploatare de 44 de milioane de lei. În 2013 a avut pierdere din exploatare de 28 de milioane de lei. În 2014, CE Oltenia a înregistrat o pierdere uriaşă de aproape 700 de milioane de lei.

Dacă Laurenţiu Ciurel şi-ar îndeplini toţi indicatorii de performanţă, la finalul exerciţiului financiar ar încasa 94.600 de lei. În 2014, potrivit declaraţiei de avere, acesta a câştigat 261.000 de lei prin contractul de mandat.

Pe lângă lipsa unor performanţe manageriale, echipa condusă de Laurenţiu Ciurel rămâne în istoria mineritului şi energiei ca fiind cea care a luat măsurile cele mai dure împotriva salariaţilor. De altfel, Ciurel este probabil singurul director din companiile de stat din România amendat pentru discriminarea angajaţilor.

Ce spune Ciurel

Laurenţiu Ciurel spune că el trebuie doar să informeze Consiliul de Supraveghere asupra îndeplinirii indicatorilor, nu să şi explice cum a calculat. Precizarea vine în contextul în care supraveghetorii au cerut detalii despre formulele de calcul ale indicatorilor, pentru că deşi rezultatele financiare sunt proaste, indicatorii sunt buni. Ciurel mai spune că este „absolut imposibil“ să îndeplinească indicatorii în actualele condiţii de piaţă. „Nu există un prag. Nu se spune la 70% se întâmplă nu ştiu ce, există doar un prag care presupune 100% îndeplinire, ceea ce este imposibil. Aşa aveam un bonus, în rest este doar obligaţia de a fi prezentat spre analiză“, a declarat Ciurel pentru Digi 24. Bonusul este de aproape 100. 000 de lei.

CONCEDIU

Totodată, potrivit contractului de mandat, Ciurel are 30 de zile de odihnă pe an. Informaţia este relevantă în contextul unor declaraţii făcute la începutul anului, în timpul negocierilor contractului de muncă, atunci când dorea reducerea zilelor de concediu de odihnă şi suplimentar. El declara că nici un judecător de la Curtea Constituţională nu are atâtea zile de concediu câte are un miner sau energetician.

Vizualizări: 892

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: