Cât de aproape suntem de al treilea război mondial

Liderii marilor puteri se cam joacă în ultima vreme cu vorbele, când vine vorba de război. Preşedintele SUA, Donald Trump, spunea despre o intervenţie militară în Siria că „ar putea avea loc foarte curând sau deloc foarte curând”. Mai puţin glumeţ, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că un eventual atac nu va rămâne fără urmări. Pe de altă parte,  navele militare ruse au fost retrase joi din Baza Tartus pentru a-şi garanta securitatea, semn că ruşii îl iau în serios pe Trump.

Cât de aproape suntem de un al treilea război mondial? E greu, foarte greu de spus, dar sunt mulţi experţi în politică internaţională care nu îl exclud. Ceea ce este deja foarte grav. Oamenii simpli nu au chef de război, cel puţin nu în Europa şi America. Măcar din acest motiv, guvernele nu s-ar putea angaja în operaţiuni militare de amploare. Războaie izolate sunt şi astăzi, în multe locuri din lume. Un război dintr-un colţ al lumii poate, în anumite conjuncturi, să devină unul planetar.

Poate că un conflict militar mondial este încă departe, dar există deja tot felul de războaie informaţionale, politice şi economice în lume. Rusia şi-a făcut divizii de manipulare pe facebook cu care a reuşit să influenţele alegerile din mai multe ţări. Statele Unite ale Americii vor să stopeze ascensiunea economică a Chinei prin taxe vamale. Germania încearcă să îşi păstreze influenţa în Uniunea Europeană, cultivând în paralel relaţii economice puternice cu Rusia. Intrarea afacerilor chineze în Europa este blocată pe tot felul de canale. Marea Britanie, după Brexit, îşi caută parteneri pentru a rămâne un pol de putere. Orgoliosul lider turc Erdogan poate fi şi el imprevizibil, pe zona militară.

Nici România nu stă degeaba. Sunt tot mai multe recrutări în armată, tot mai multe exerciţii militare, se bagă tot mai mulţi bani în industria de apărare. Şi totuşi, nu cred că actualii lideri ai marilor puteri îşi vor asuma un război mondial. Nu unul militar. Vor mai otrăvi câte un spion, vor mai defecta un satelit, dar nu cred că îşi vor implica ţările în războaie care să presupună căderi de bombe la Washington, Moscova, Berlin sau Londra.

Aşa pare astăzi, dar lucrurile se pot schimba. Nu este suficient ca liderii lumii să nu vrea război. Este important să facă demersuri pentru pace, pentru eliminarea războaielor acolo unde există.

Vizualizări: 1,369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: