Protocolul de care nu-şi mai aduce nimeni aminte

Celebrul protocol de cooperare între Parchetul General şi SRI a fost atât de secret, că ştia toată lumea de el. Toată lumea e un fel de a spune, dar ştiau o grămadă de procurori, judecători, politicieni.

Acum, însuşi Traian Băsescu, fost preşedinte al României, se face că nu a ştiut, deşi prin 2012, la şedinţa de bilanţ a Serviciului Român de Informaţii, vorbea fix despre efectele cooperării dintre SRI şi procurori. Vorbea Băsescu atunci de „o relaţie de cooperare şi de schimb continuu de informaţii”. Şi mai spunea atunci Băsescu de arestările făcute în baza acestei cooperări. „Rezultatul îl vedeţi într-o oarecare măsură la televizor, prin arestările de bande locale, de crimă organizată locală, prin arestările de primari, prin arestările de demnitari, în procesele deschise împotriva parlamentarilor. Vă pot spune că sunt 20 de parlamentari care deja au condamnări în prima instanţă, alţii aşteaptă judecarea cazurilor”, spunea Băsescu.

Pentru fostul preşedinte, cooperarea a fost bună câtă vreme erau eliminaţi adversarii lui politici, inclusiv cei din fostul PD-L. Când binomul s-a întors împotriva lui, nu a mai fost bun. La fel şi pentru Ghiţă, Ponta, Dragnea şi alţii. Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, a pus „punctul pe i”. A spus că astfel de protocoale erau încheiate cu multe instituţii, mulţi au ştiut că s-au făcut abuzuri în spatele protocoalelor, dar toţi se fac că află acum.

Este ciudat să blamezi nişte protocoale încheiate între instituţii ale statului, care funcţionează legal. Protocoalele, în sine, nu conţin ceva ilegal sau cel puţin aşa pare la prima vedere. Lumea este însă inflamată pentru că acolo, în cercurile înalte ale politicii şi justiţiei, se ştie cum au fost folosite. Băsescu, Ponta şi alţii ştiu sigur că există procurori care au semnat rechizitorii scrise la SRI, ceea ce este profund nelegal. Nu o pot spune, pentru că sunt într-o formă sau alta complici. Din motive care nu sunt foarte clare, stăpânii de ieri ai binomului au devenit astăzi victime ale acestuia. Şi aceşti stăpâni de ieri se prefac să îi descoperă acum ororile.

Păcat că toate aceste discuţii interminabile despre justiţie, binom, Kovesi etc. ocupă tot spaţiul public, astfel încât problemele importante sunt abordate doar în treacăt. Dar bine ar fi ca acest scandal care ţine deja de câţiva ani să aibă drept finalitate măcar cunoaşterea adevărului, dacă nu şi pedepsirea celor care au folosit sistemul de justiţie în interes politic.

Vizualizări: 917

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: