Cât timp trebuie fierte ouăle

Timpul de fierbere a ouălor depinde de textura pe care o dorești, dacă vrei un gălbenuș lichid, unul moale sau unul tare. De asemenea trebuie ştiut că în apa în care fierbi ouăle trebuie neapărat să adaugi puţină sare.

Atunci când fierbi ouă trebuie reținut faptul că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă, nu de când ai pus ouăle în apă. Așadar, cronometrează timpul de fierbere când apa începe să fiarbă pentru a avea textura dorită pentru ouă.

Iată cât timp se fierb ouăle în funcție de cum îți place gălbenușul:

Ouă foarte moi, cu gălbenuș lichid – 2 minute.

Ouă cu gălbenuș semi-moale, adică și un pic lichid, dar și un pic moale – 4 minute.

Ouă cu gălbenuș moale – 6 minute.

Ouă cu gălbenuș tare, dar un pic cremos – 8 minute.

Ouă cu gălbenuș tare – 10 minute.

Ouă cu gălbenuș foarte tare – 12 până la 15 minute, dar ai grijă însă  pentru că ouăle mai mici lăsate prea mult timp la fiert pot căpăta o nuanță verzuie a gălbenușului.

Puțină sare adăugată în apa în care fierbem ouă contribuie substanțial la prevenirea spargerii și curgerii acestora în momentul fierberii. O explicație științifică a acestui fenomen este că sarea reglează presiunea din apa de fierbere, împiedicând astfel pătrunderea unei cantități mari de apă în interiorul oului care să ducă în final la spargerea cojii.

Așadar, ca să obținem ouă fierte cu coaja și conținutul intacte, le vom asezona cu puțină sare în momentul fierberii lor.

Vizualizări: 2,310

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: