Ciorbă de urzici cu usturoi

Este sezonul urzicilor fragede de primăvară şi o ciorbă de urzici cu usturoi este binevenită, mai ales în perioada de post. Pentru viaminele şi mineralele pe care le conţin, urzicile sunt chiar recomandate în această perioadă.

Ciorba de urzici este un preparat pe care trebuie neăparat să îl includeţi în meniul de la începutul primăverii. Pe lângă faptul că e o ciorbă sănătoasă, se poate servi în postul Paştelui dacă nu o serveşti dreasă cu ou sau cu smântână alături.

Ingrediente: 1 kg urzici, o ceapă, un cartof mare, o ţelină cat pumnul,  doi căţei de  usturoi, două linguri de bulion, o legătura de leuştean, două  linguri ulei şi sare.  Există şi ingrediente speciale pentru servit de dulce, adică cei care nu mănâncă de post: smântână sau ou fiert.

Mod de preparare:

Curăţă urzicile cu grijă şi rupe codiţele, apoi opăreste-le în apă suficientă, cu un praf de sare, până când se înmoaie. Toacă ceapa şi usturoiul fin şi căleşte-le până ce devin translucide, apoi adaugă ţelina rasa şi cartoful tăiat cubuleţe mici. Adaugă 2-3 litri de apă şi sarea, apoi lasă ciorba de urzici la fiert până ce poţi pătrunde cartoful cu o furculiţa (maxim 8-10 minute). După ce legumele au fiert, adaugă urzicile opărite şi bulionul, amestecă şi mai lasă ciorba de urzici cinci minute la foc mediu, înainte de a adăuga leuşteanul, cel care dă un gust excelent ciorbei.

Dacă pregătesti o ciorbă de urzici de post, după adăugarea leuşteanului ciorba poate fi deja servită. În schimb, dacă preferi o ciorbă chiar mai săţioasă şi nu ţii post, serveste-o cu ou fiert alături şi o lingură de smântână la fiecare porţie.

Vizualizări: 1,941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: