Cât timp trebuie lăsați cârnații la afumat pentru un gust perfect

În perioada aceasta de sărbători mulți gospodari preferă să afume carnea și cârnații de porc pentru a le da o aromă aparte. Nu toți gospodarii știu însă cât timp să lase la fum cârnații care se afumă în mai mult timp pentru a putea fi păstrați.

Afumarea cărnurilor și a cârnaților de casă se face, în general, pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor preparate din porcul sacrificat înainte de Crăciun. Există mai multe etape ce trebuie respectate, pentru a afuma alimentele în mod corect.

Mulți gospodari de la țară preferă ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, să prepare cârnați de casă. Sunt nelipsiți de pe multe dintre mesele de Crăciun ale românilor. Puțini știu, însă, cât timp se lasă, de fapt, la afumat. Greșeala pe care o fac mulți români este cea de a afuma cârnații de casă prea puțin. Astfel, ei nu pot fi consumați o perioadă lungă de timp.

Există mai multe metode de afumare a cârnaților de casă. Produsele preparate pe baza cărnii porcului sacrificat pot fi afumate în afumători.

Există trei tipuri de afumare a cărnurilor:

-      rece, când produsele pe bază de carne se afumă departe de foc, la temperaturi ce nu depășesc 23 de grade Celsius

-      caldă, când produsele pe bază de carne sunt afumate deasupra sursei de fum, la temperaturi de circa 30 grade Celsius

-      fierbinte, când produsele pe bază de carne sunt afumate lent, la temperaturi ce pot atinge chiar 90 grade Celsius.

Indiferent de metoda preferată, este esențial să lăsăm cârnații de casă la afumat suficient de mult timp pentru a nu se strica, dar ceva mai puțin timp decât carnea. Specialiștii în domeniul culinar spun că, de obicei, carnea trebuie lăsată la afumat între 4 și 14 zile, timp de până la 3 ore pe zi. În cazul în care cârnații de casă sunt subțiri, se lasă la afumat timp de 2 până la 6 zile.

Galerie foto


Vizualizări: 25,453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: