Categorii de învinşi

Învinşii alegerilor parlamentare care tocmai s-au încheiat încep uşor-uşor să revină cu picioarele pe pământ. Atât de tare se credeau unii dintre ei iubiţi de electorat, încât nici măcar acum nu înţeleg cum de au fost preferaţi alţii în locul lor. Drept este că argumentele acestei campanii electorale au fost mai degrabă de natură financiară, iar valoarea candidatului nu a fost determinantă. Şi totuşi, au fost şi candidaţi care au aruncat miliarde în campanie şi nu au fost aleşi. Până la urmă au contat multe în această campanie, valoarea candidatului, culoarea politică, banii, jocurile de culise, faultarea adversarilor etc.

Din freamătul politic al ultimelor zile, s-au desprins mai multe categorii de învinşi ai acestor alegeri. Unii au dispărut pur şi simplu. Nu se mai văd. Preferă să îşi trăiască înfrângerea singuri, cu demnitate, fără să simtă nevoia de a fi compătimiţi şi fără să caute vinovaţi.

O altă categorie de învinşi este aceea a politicienilor care caută vinovaţi pentru eşecul lor. Nu suportă ideea că ei, cei mai buni, au fost trimişi la culcare de electorat, şi spun că vinovaţii sunt alţii, mai precis câştigătorii, care ar fi învins sabotându-i pe ei.

Trecem mai departe, la o categorie şi mai interesantă de învinşi, aceea a candidaţilor care încearcă să-şi transforme eşecul într-o victorie. Adică spun că ei sunt câştigătorii de fapt, dar că adversarii au apelat la tot felul de mijloace incorecte şi au falsificat rezultatul alegerilor.

Cum ar trebui să reacţioneze un politician, mai ales unul cu experienţă, considerat de calibru, la pierderea acestor prime alegeri uninominale- Cred că o atitudine demnă, de retragere din prim-planul politic, ar fi cea mai decentă. Gorjul are opt parlamentari validaţi prin scrutinul din 30 noiembrie, şi doar unul dintre ei a mai fost parlamentar şi în mandatul trecut. Este vorba de Victor Ponta, deputat şi până acum pe liste, deputat şi de aici înainte prin votul uninominal.

Cine sunt listacii de care ne-a scăpat votul uninominal- Primii trimişi acasă de alegători sunt foştii senatori Petrescu şi Florescu. Urmează deputaţii Pantelimon Manta şi Marcel Romanescu. Alţi deputaţi precum Stoica şi Petre Popeangă nu au mai candidat, iar Paveliu a pierdut şi el, dar nu în judeţul Gorj. Sunt cei aleşi acum mai buni- Nu avem de unde să ştim, ne vom lămuri însă în următorii patru ani.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: