Câţi bani a primit Gorjul la rectificare

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână o rectificare bugetară, însă primăriile nu au intrat încă în posesia banilor. Judeţului Gorj i-a fost alocată suma de 36.075 mii de lei, repartizată pe mai multe capitole. Autorităţile locale spun că fiecare zi de întârziere contează întrucât sunt lucrări stagnate din cauza lipsei fondurilor şi care nu mai pot fi executate odată cu răcirea vremii.

Guvernul a aprobat o nouă rectificare bugetară în data de 23 octombrie, însă publicarea în Monitorul Oficial s-a făcut abia la sfârşitul săptămânii trecute. Din sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, judeţului Gorj i-a fost alocată suma de 1808 mii lei, din care: 930 mii de lei pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului; 483 mii de lei pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap şi 395 mii de lei pentru învăţământul special. De asemenea, au fost alocate sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor comunelor şi oraşelor în cuantum de 17.643 mii de lei, din care: 3355 mii de lei pentru finanţarea învăţământului preuniversitar; 10.371 mii lei pentru hotărâri judecătoreşti; 3037 mii de lei pentru taxele aferente hotărârilor judecătoreşti şi 880 mii de lei pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap.

Pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, judeţul Gorj a primit suma de 16.624 mii de lei. Banii nu au ajuns încă la primării, iar edilii locali spun că fiecare zi de întârziere contează.

 „Pentru noi fiecare zi în plus contează, vine vremea rea, nu mai putem face lucrări şi nu putem ţine banii în buget pentru anul viitor. S-a mai întâmplat să primim banii la sfârşit de an şi să nu-i putem cheltui din cauză că vremea nu a mai permis lucrări. Niciodată nu s-a întârziat atât de mult de la aprobarea Hotărârii de Guvern şi până la primirea banilor. De regulă, se publica în Monitorul Oficial imediat după şedinţă. Avem lucrări de făcut cauzate de alunecările de teren şi ne trebuie banii cât mai repede”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia.

Potrivit conducerii Trezoreriei Gorj, banii vor ajunge la primării spre sfârşitul acestei săptămâni. „Ordonanţa Guvernului pentru rectificarea bugetului de stat a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 29 octombrie. Aşteptăm înştiinţarea oficială de la minister, banii vor fi repartizaţii în perioada următoare, conform criteriilor prevăzute de lege”, a declarat Gheorghe Paraschiv, şeful Trezoreriei Gorj. 

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: