Cea mai mare colecţie de stâlpi de casă, într-un muzeu ruină

Cel mai vechi muzeu sătesc din România este pe punctul de a deveni o ruină. Este vorba de Muzeul Văii Jaleşului din comuna Arcani, care se află într-o avansată stare de degradare. Exponatele sunt ţinute în condiţii improprii. Pereţii stau să cadă şi igrasia a pus stăpânire pe alocuri. Autorităţile locale ridică din umeri şi spun că nu au banii necesari pentru restaurare.

Muzeul Văii Jaleşului "Profesor Grigore Pupăză" din comuna Arcani găzduieşte în acest moment peste 1.500 de obiecte care ţin de tradiţia locului, mare majoritate fiind donate de către localnicii din comună. În sălile muzeului sunt expuse unelte, ceramică, veşminte tradiţionale, picturi bisericeşti, stupi de albine, mori de apă, monede vechi, scrisori şi alte documente, care sunt în pericol să se distrugă. Printre veşminte se regăseşte chiar şi o manta de pe vremea lui Tudor Vladimirescu, care a fost folosită de-a lungul vremii în diverse producţii de film.

Clădirea nu este încălzită, pereţii stau să pice peste obiecte, iar pe alocuri sunt plini de igrasie. Autorităţile locale spun că nu dispun de resursele necesare pentru restaurarea muzeului şi că abia au găsit resursele necesare pentru refacerea acoperişului. Lucrarea a costat circa 30.000 lei. "Mai avem multe alte exponate care se află în proprietatea cetăţenilor, dar nu le putem aduce în aceste condiţii. Sperăm pe viitor să reuşim să reabilităm această clădire în aşa fel încât condiţiile să fie deosebite pentru a păstra aceste exponate. Clădirea este veche, acum ne aflăm la finalizarea acoperişului şi după aceea, sperăm, ori pe fonduri europene, ori pe fonduri guvernamentale să reuşim să o reabilităm în totalitate. Din păcate, la finanţarea externă există o problemă, cerinţele Uniunii Europene sunt să fie clasificat ca muzeu de interes naţional. Avem aici şi unica colecţie de stâlpi de casă din România şi câteva uşi foarte vechi şi foarte valoroase. Avem multe documente. Unele sunt păstrate în altă parte, tocmai pentru a le oferi temperatura necesară", a declarat Daniel Coiculescu, viceprimarul comunei Arcani.

Autorităţile locale spun că cetăţenii din comună vor să mai doneze alte circa 500 de obiecte numai că nu le pot prelua din cauza stadiului avansat de degradare în care se află muzeul. Muzeul Judeţean Gorj, împreună cu primăria Arcani, a solicitat în trecut la Ministerul Culturii suma de 600.000 lei pentru reabilitarea muzeului din localitate, însă proiectul nu a fost aprobat la finanţare. Muzeul este deschis publicului larg, iar intrarea este gratuită.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: