Tinerii din Gorj care nu au avut niciodată loc de muncă

Circa 1600 de tineri din judeţul Gorj, cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, nu au lucrat niciodată. Cel puţin aceasta este situaţia prezentată de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Autorităţile de la nivel central au adoptat o lege prin care angajatorii beneficiază de facilităţi din partea statului dacă angajează astfel de tineri, dar care, deocamdată, nu a fost pusă în aplicare.

Este vorba de tinerii care au vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani care nu au lucrat niciodată, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, dar nici nu figurează ca fiind elevi sau studenţi. Majoritatea celor care nu au lucrat până în prezent, deşi unii dintre ei au o vârstă destul de înaintată, au studii medii, spun reprezentanţii AJOFM Gorj. Pentru ca aceşti tineri să fie integraţi în câmpul muncii, a fost adoptat la începutul lunii octombrie un proiect intitulat "Primul loc de muncă". Deocamdată nu au fost publicate normele de aplicare a acestei legi. "Pe 6 octombrie a apărut legea cu primul loc de muncă de către Ministerul Muncii. S-a lansat o lege prin care angajatorii sunt stimulaţi dacă încadrează tineri între 16 şi 35 de ani şi primesc şi subvenţie la nivelul salariului minim pe economie, 1050 lei, timp de 1 an şi sunt scutiţi de plata contribuţiilor către stat pe o perioadă de 3 ani. Tinerii trebuie să facă dovada că nu au mai lucrat decât cel mult 6 luni de când au terminat şcoala", a declarat Ana Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.

Reprezentanţii AJOFM Gorj au spus că până acum au organizat două întâlniri cu afaceriştii din Gorj, ultima având loc acum circa două săptămâni. Oamenii de afaceri le-au reclamat faptul că nu de puţine ori au fost refuzaţi de persoanele pe care le-au contactat, din baza de date a agenţiei, în vederea oferirii unui loc de muncă. Cei care sunt indemnizaţi pierd sprijinul oferit de stat în astfel de situaţii, iar cei care nu sunt indemnizaţi nu au ce pierde. 

Rata şomajului, în scădere

La nivelul judeţului Gorj, numărul şomerilor este într-o uşoară scădere, spune conducerea AJOFM Gorj. "La ora actuală avem 10.832 de şomeri din care femei 4594. Numărul şomerilor indemnizaţi fiind de 3972, iar numărul şomerilor neindemnizaţi 6860. Rata şomajului este de 7.37%. Este cu un trend descrescător faţă de perioada anterioară când aveam 7.51% şi un număr de şomeri de 11.009. Avem practic o rată a şomajului cu o valoare aproximativ egală cu cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Atunci aveam 7.37% şi un număr de şomeri de 10.802", a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Anul acesta au fost înregistraţi la agenţie 1641 de absolvenţi promoţia 2015, din care 680 sunt şomeri indemnizaţi. 1304 sunt absolvenţi de liceu, iar 202 au studii superioare. 

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: