Câți bani ar putea primi CE Oltenia în acest an

Peste 240 de milioane de euro. atât ar urma să primească, și în acest an, Complexul Energetic Oltenia ca să cumpere certificatele de dioxid de carbon până la finalul lui aprilie 2021. Sindicalistul Gabriel Căldărușe susține că suma va fi cel mult egală cu cea primită anul trecut, deși companiei i-ar fi prins bine mai mulți bani. Producția de energie a fost mult mai mică, astfel că trebuie cumpărate mult mai puține certificate.

Din ajutorul de stat primit anul trecut, compania nu doar că a cumpărat certificate de CO2, dar a plătit și ratele la bănci, precum și salariile angajaților luni bune la rând. “Anul trecut, am primit 250 de milioane de euro. Banii pentru certificatele de carbon au fost mai puțini. Ceilalți au rămas pentru funcționarea complexului. Dacă puteam să facem achiziția la 30 de euro certificatul, poate ne rămâneau 30 de milioane de euro care ne ajutau la plata ratelor a salariilor. Erau cheltuieli pe care nu le mai făcea complexul, care face cu greu față cheltuielilor la ora actuală”, a declarat liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, la Impact TV.

În 2021, compania energetică ar urma să primească în jur de 242 de milioane de euro. „Anul acesta, ar urma să primim cam 242 de milioane de euro, bani pentru funcționarea complexului. Dacă prețul certificatelor este mai mic, putem folosi restul banilor pentru funcționarea companiei. Prețul a oscilat până acum. Acum costă cam 35 de euro. Sunt sigur că s-au cumpărat și pe parcursul anului certificate, dar nu un număr mare, din Planul Național de Investiții”, a mai spus Gabriel Căldărușe.

Compania are termen până la finalul lunii aprilie să cumpere toate certificatele de care are nevoie să mai poată funcționa și după această dată. La fel ca anul trecut, doar cu un ajutor de stat va putea fi posibil acest lucru.

Vizualizări: 2,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: