Câţi bani primesc expropriaţii de la Jilţ Nord

Hotărârea de Guvern privind exproprierile de la Jilţ Nord a intrat în vigoare în data de 11 decembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a aprobat peste 15 milioane de lei pentru 1.335 de proprietari din Mătăsari, care deţin 3,4 milioane de mp. Proprietarii primesc sume extrem de mici pentru un metru pătrat. Potrivit listelor publicate, compania va plăti 0,60 de lei pentru pădure, 4 lei pentru păşune şi fâneţe şi 5,2 de lei pentru un metru pătrat de teren arabil, livadă sau case.  

După trei ani de promisiuni ale PSD, noul Guvern  condus de Dacian Cioloş a aprobat proiectul prin care se aplică normele Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică pe raza localităţii Mătăsari, ceea ce permite extinderea Carierei Jilţ Nord.

În Monitorul Oficial a fost publicată şi lista celor 1.309 de proprietari ce vor fi despăgubiţi plus alte sute de mii de mp ce apar la comisia locală din Mătăsari. Sumele pe care le vor primi oamenii sunt infime, comparativ cu banii pe care îi cereau în negocierile directe cu societatea CE Oltenia.

Preţurile pentru un metru pătrat de teren, fâneţe sau pădure sunt între 0,60 de lei şi 4 lei. Pentru curţi şi construcţii, aproximativ 90 de familii primesc câte 5,2 lei pentru un mp.

Banii, în 30 de zile

De exemplu, un gorjean care avea în frontul de lucru al carierei curte sau construcţie pe o suprafaţă de 54 de mp va primi 280 de lei. Pentru o casă cel mai mult va primi un locuitor din Mătăsari, adică 10.800 de lei pentru 2077 de mp. Următorul ca şi sumă va primi 6.942 de lei. În rest, banii care le vor intra în conturi sunt puţini, în general între 1.000 şi 3.000 de lei.

La teren arabil, o persoană va primi 108 lei pentru suprafaţa de 27 de mp.  Primăria Mătăsari va primi peste 3,2 milioane de lei pentru suprafeţele pe care le deţine. Suma totală acordată este 15.488.828 lei si este alocată de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat pe anul 2015 Ministerului Energiei. Potrivit hotărârii de guvern., banii „se virează de la bugetul de stat de către Ministerul Energiei, in termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acesteia, intr-un cont bancar deschis pe numele Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. la dispoziţia proprietarilor de imobile, pentru lucrarea de utilitate publica si de interes naţional, în vederea efectuării plăţii despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii“.

Listele  trebuie afişate la sediul carierelor şi la primărie, după care va fi constituită o comisie de negociere. Oamenii vor fi notificaţi în scris cu privire la sumele pe care le vor primi pentru proprietăţile lor şi se aşteaptă o serie de dificultăţi în a pune în aplicare legea. Astfel, lucrările de excavare pe aceste terenuri se vor face probabil abia în februarie.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: