„Duelul” răciturilor, la Peştişani

Gorjenii care îndrăgesc produsele tradiţionale locale sunt invitaţi duminică, 21 octombrie, la Peştişani, unde va avea loc Festivalul Răciturilor. Nu mai puţin de 12 pensiuni, obşti şi unităţi de învăţământ vor intra în cursa pentru cea mai bună piftie. Atmosfera va fi animată de cântăreţul Tavi Colen, care va susţine şi un concert.

Festivalul Răciturilor se află la cea de-a X-a ediţie, iar de anul acesta poartă şi numele lui Radu Ciobanu, fostul preşedinte al ANTREC. Cum este un festival itinerant, de această dată se organizează la Peştişani. Manifestările se vor desfăşura în curtea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din localitate, de la ora 10:00. Va fi o competiţie culinară, în care numeroase pensiuni din Gorj şi nu numai îşi vor etala preparatele proprii. Delicatesele vor fi degustate de un juriu, care va premia cele mai bune preparate.

„Sunt 12 expozanţi, participanţi la concurs. Printre participanţi se numără Colegiul Economic din Târgu Jiu, dar şi o clasă de copii de la liceul din Novaci, Obştea Peştişani, Cabana Rânca Teleschi, Pensiunea «Casa Brâncuşi», Pensiunea «La Moară», Complexul Panoramic Rânca, de la Severin mai vine cineva, «La Marcel» din Arcani. Participanţii intră în concurs cu răcituri de pasăre, peşte, de porc aranjate, dichisite, decorate. Oamenii pot să vină acolo să deguste o piftie. Găsesc să cumpere sarmale, o să fie şi grătare cu mici şi bere, animaţie, produse populare”, a declarat Ovidiu Popescu, secretarul general al Asociaţiei „Acasă la Brâncuşi”.

Juriul este format din patru persoane. Printre aceştia, Nicu Mitroi - preşedintele ANTREC Gorj, Michail Mitsanis - chef grec şi director al Gross Metal Horeca, dar şi Tavi Colen. De altfel, cântăreţul va şi prezenta evenimentul şi va susţine un concert. Tot cu acest prilej, taraful tismănean al lui Vasile Enoiu-Muscurici va susţine o reprezentaţie în faţa publicului prezent la Festivalul Răciturilor. Premiile sunt acordate de Gross Metal Horeca şi Heineken. Recompensele vor consta în ustensile de bucătărie.

Acest festival s-a desfăşurat în special la Tismana, dar şi la Peştişani şi Arcani. Autorităţile locale din Tismana se bucură că anul acesta nu vor duce grija piftiilor. „Nu mă deranjează că se ţine la Peştişani, este foarte bine. Nici nu puteam să închegăm piftiile, pentru că e cald. Adevărul este că la nivelul Peştişaniului există mult mai multe forţe în organizare, m-am uitat pe afiş. Sunt şanse mari să fie o ediţie într-adevăr deosebită, jubiliară, şi domnul Radu Ciobanu poate, de acolo, din ceruri, să vadă o reuşită”, a spus Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana.

Evenimentul este organizat de Asociaţia „Acasă la Brâncuşi”, ANTREC, cu sprijinul autorităţilor locale din Peştişani, Ligii Culturale „Fiii Gorjului” şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.

Vizualizări: 3,701

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: