Câți bani vor primi în plus angajații din România de la 1 iulie!

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariul minim brut va crește la 3.700 de lei de la 1 iulie.  Din cei 3.700 de lei, mai mult de 40 la sută vor merge la stat, pentru plata taxelor și impozitelor.

După o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor din România, Marcel Ciolacu a anunțat, în mod oficial, printr-un comunicat de presă, că salariul minim va fi majorat din iulie. De la 3.300 de lei brut va ajunge la 3.700 de lei brut.

„Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie.

Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim. Împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a transmis premierul Ciolacu.

În acest context, salariul net pe care îl vor primi românii, care câștigă minimul pe economie, va fi mai majorat cu 12,12 la sută  iar majorarea netă va fi de 242 de lei. Din cei 3.700 de lei, mai mult de 40 la sută vor merge la stat, pentru plata taxelor și impozitelor.  Mai exact, 25 la sută, adică 925 de lei vor merge la CAS (pensie), încă 370 de lei (10 la sută) vor fi reținuți pentru sănătate (CASS). De asemenea, există și o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) și impozitul pe venit.

Prin urmare, suma pe care o va primi în mână un angajat cu venit minim este de 2.217 lei. În prezent, persoanele din România care câștigă salariul minim încasează 2.079 de lei net, după scăderea taxelor.

Vizualizări: 2,201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: