Câţi săraci sunt în România

Un studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS) prezentat de Hotnews arată că în România numărul săracilor este de 4,777 milioane de români: "Estimată pe baza veniturilor totale disponibile (exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodăriei) rata sărăciei relative a fost în anul 2013 de 22,4%. În valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate a fost de 4,777 milioane de români".

Potrivit aceluiaşi studiu, în anul 2013, rata sărăciei a fost de aproape 9 ori mai mare in regiunea Moldovei şi de aproape 8 ori în regiunile Dobrogei şi Olteniei  decât în regiunea Capitalei. Analiza evoluţiei ratei sărăciei in perioada 2010-2013 arata ca, faţă de începutul perioadei, cele mai mari creşteri ale ratei sărăciei s-au întâlnit în regiunile Sud-Est (5,7 puncte procentuale), Vest (5,3 puncte procentuale) şi Nord-Est (4,0 puncte procentuale), pe când scădere a ratei a avut loc în regiunea Centru (3,5 puncte procentuale) şi, cu foarte puţin, şi în regiunea Sud-Vest Oltenia (0,6 puncte procentuale).

Definiţia sărăciei dată de Eurostat este aceasta: "Sărăcia este situaţia acelei persoane ale cărui venituri sunt atât de mici încât le este imposibilă atingerea unui standard de viata acceptabil în societate, care se confruntă cu dezavantaje legate de şomaj, venituri, condiţii de locuit, îngrijire inadecvat a sănătăţii şi bariere in accesul la cultura, învăţământ, sport".

Vizualizări: 246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: