Cazuri de viol din Gorj şi din ţară, analizate de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la mai multe cazuri de infracţiuni săvârşite cu violenţă, în special cazuri de viol, a căror soluţionare este tergiversată. Printre cazurile analizate este şi cel al minorei care ar fi fost abuzată de un avocat din Târgu Jiu, dar şi al tinerei din Logreşti violată de prietenii iubitului ei. Capul de afiş este cazul elevei violate din Vaslui, acolo fiind vorba de şapte violatori.

Fata din Vaslui a fost violată de şapte tineri în data de 10 noiembrie 2014. Inculpaţii au fost cercetaţi în stare de libertate până când presa a făcut un caz de interes naţional din acest subiect. „Ulterior demersurilor întreprinse de către Avocatul Poporului, mass-media a relatat faptul că cei 7 inculpați au fost arestați preventiv și, în urma unui proces, condamnați la pedepse cu executare”, arată Avocatul Poporului în comunicatul de ieri.

Un alt caz este al unei eleve de 14 ani din Giurgiu, abuzată sexual în anul 2013, în legătură cu care se susţine că „nici o autoritate nu a continuat cercetările”, iar „tânăra a refuzat să mai meargă la școală de rușine, în timp ce autorii se plimbă liberi”. Potrivit Avocatului Poporului, există un dosar penal care se referă la săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi lipsire de libertate în mod ilegal. Acesta a fost finalizat prin rechizitoriu, dispunându-se trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor. Inspecţia Judiciară a constatat că procurorii şi judecătorii şi-au făcut bine treaba.

Fetiţă de 11 ani, violată de un criminal

Avocatul Poporului a analizat şi informaţiile apărute în mass-media potrivit cărora o fetiţă de 11 ani din comună Proviţa de Sus - judeţul Prahova, orfană de tată, a fost violată de un vecin de 43 de ani care în urmă cu 21 de ani ar fi ucis o altă tânără. „La data de 9 iunie 2015, în urma analizării probatoriului administrat de organele de poliție și constatând necesitatea efectuării unor expertize în cauză, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de autorul faptei și internarea acestuia în vederea evaluării și examinării psihiatrice. În urma continuării investigațiilor și efectuării expertizelor, la data de 25 iunie 2015, autorul faptei a fost prezentat în fața instanței, judecătorul de drepturi și libertăți dispunând arestarea preventivă a acestuia, pe o perioadă de 30 de zile. De la data comiterii faptei, autorul nu s-a mai aflat pe raza comunei Provița de Sus, județul Prahova sau în apropierea victimei ori a membrilor familiei acesteia, până la data arestării fiind internat într-un spital de neuropsihiatrie”, arată Avocatul Poporului. La data de 2 iulie 2015, dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina cu propunerea de terminare a urmăririi penale, întocmirea rechizitorului și trimitere în judecată, autorul fiind în stare de arest preventiv.

Patru criminali liberi la Brăila

Avocatul Poporului a analizat şi speţa privind o femeie din Brăila „care a fost ucisă de patru tineri pentru 100 de lei”, soțul femeii ucise și cele două fiice susținând că trăiesc „într-o frică de nedescris deoarece criminalii sunt lăsați liberi și se pot răzbuna în orice moment”. Cazul este în atenţia Inspecţiei Judiciare, deoarece inculpaţii au fost lăsaţi liberi. „Urmează ca, după definitivarea verificărilor aspectelor semnalate de presă cu privire la cercetarea în libertate a celor patru inculpați - după ce aceștia au fost în stare de arest preventiv timp de 4 luni începând cu data de 27 februarie 2015 - să se dispună măsurile ce se impun de către Inspecția judiciară, măsuri care ne vor fi aduse la cunoștință”, arată AP.

Cazurile din Gorj

În ceea ce privește cazul unei adolescente din Târgu Jiu, în vârstă de 16 ani, care ar fi fost violată și sechestrată de un avocat, în urmă cu un an, lucrarea a fost repartizată unui inspector judiciar și se află în etapa verificărilor prealabile. Avocatul susţine că violul este de fapt o înscenare. Cert este că pe 10 martie, Curtea de Apel Craiova a admis cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi „confirmă redeschiderea, reluarea şi completarea urmăririi penale faţă de numitul Donoiu Marcel Nicolae, sub aspectul infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod illegal“. Decizia este definitivă.

Un alt caz a fost al „fetei din județul Olt” care ar fi fost violată de patru bărbați chiar în ziua în care a împlinit 18 ani, respectiv situația unei tinere din judetul Gorj care susține că „a fost abuzată de doi bărbați”. „Din păcate, informatiile neclare primite din partea autorităților sesizate nu permit identificarea spetelor în discutie”, arată Avocatul Poporului.

Vizualizări: 282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: