CCR despre Legea pensiilor: Limbaj impropriu, fără claritate și precizie

Legea pensiilor, așa cum a fost ea făcută în mandatul ministrului Lia Olguța Vasilescu, nu a trecut de Curtea Constituțională, care și-a motivat acum decizia. Curtea Constituţională a României arată în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţionale două articole din Legea pensiilor că legea a fost scrisă prost și fără claritate. 

"Legiuitorul trebuie să se raporteze la reglementările ce reprezintă un reper de claritate, precizie şi previzibilitate, iar erorile de apreciere în redactarea actelor normative nu trebuie să se perpetueze în sensul de a deveni ele însele un precedent în activitatea de legiferare", au spus judecătorii CCR.

În plus, a  fost declarat neconstituţional articolul 63, care prevede că "pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5; b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani".

Referitor la aceste praguri, CCR citează din Decizia 680/2012, respectiv că "pierderea totală sau cel puţin a jumătate din capacitatea de muncă din cauza bolilor obişnuite şi a accidentelor care nu au legătură cu munca este un eveniment aleatoriu ce nu poate fi controlat de persoana în cauză, astfel încât stabilirea unei vârste şi a unui stagiu minim de cotizare de la care poate fi acordată pensia de invaliditate nu se justifică".

Vizualizări: 1,146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: