Ce facem în caz de calamitate și unde ne ascundem?

Unde ne ascundem în cazul în care va avea loc o calamitate? Ei bine, asta se întreabă mulţi dintre români. În ţara noastră sunt mai multe adăposturi civile puse la dispoziţia populaţiei, însă insuficiente. În judeţul Gorj sunt 70 de astfel de buncăre, însă oamenii nici măcar nu ştiu de existenţa lor. Unele au devenit cămări pentru locatarii blocurilor.

Adăposturile civile au rolul de a proteja oamenii în cazul în care se va produce un cutremur sau un alt dezastru. Numărul lor este destul mic raportat la populaţia existentă. În Gorj sunt 73 de astfel de buncăre, iar din acest număr circa 50 se află în Târgu Jiu. Sunt insuficiente la cei peste 80.000 de locuitori.

Fiecare clădire are un anumit desen chiar la intrare, ceea ce înseamnă că acolo există un buncăr. Aflându-se la subsolurile blocurilor, adăposturile civile ar trebui să fie întreţinute corespunzător, însă unele au devenit deja adevărate cămări pentru locatari.

”Cetăţenii trebuie să ştie că, la vederea acestui semn, la subsolul clădirii respective, se află un adăpost de protecţie civilă. Este vorba despre un triunghi. Cetăţenii au obligaţia ca în termen de 24 de ore să evacueze bunurile pe care le au în aceste adăposturi. Trebuie să respecte anumite obligaţii atunci când vor să îşi depoziteze anumite lucruri. Nu au voie să facă construcţii sau să depoziteze obiecte din fier. Avem nişte roţi de maşină, sticle şi conserve”, a spus Radu Truşcă, reprezentant Primăria Târgu Jiu.

Pompierii demarează periodic campanii de marcare a acestor spaţii. ”La nivelul municipiului Târgu Jiu, acestea au fost marcate corespunzător cu însemnul protecţiei civile care este un triunghi echilateral albastru cu un fundal portocaliu”, a spus Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj.

Oamenii nici măcar nu au auzit de aşa ceva, iar în cazul unei calamităţi, fiecare se protejează cum poate. ”Sub tocul uşii mă adăpostesc. Unde altundeva. Nu avem unde. Dacă nu fugim afară, aşa cum am făcut şi la cutremurul trecut (...) Nu ştiu, nu. Nu stiu (...) Depinde pe unde mă prinde. Găsesc eu unde să mă bag. Nu ştiu că există buncăre”, au spus câțiva gorjeni.

Dezastrele sunt anunţate cu ajutorul a peste 180 de sirene din întreg judeţul Gorj, iar oamenii de la sate vor fi anunţaţi cu ajutorul clopotelor.

Vizualizări: 1,513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: