Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Rusalii 

Sărbătoarea de Rusalii 2022 se apropie și este bine să știi ce nu trebuie să faci sub nicio formă, dacă vrei să-ți meargă bine pentru tot restul anului, Obiceiurile și superstițiile legate de aceste zile spun ce activități te pot ajuta să atragi norocul de partea ta.

Sărbătoarea de Rusalii a fost preluată din mitologia romană. Aceasta este considerată ziua de naștere a Bisericii creștine. În plus, este ziua în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinților Apostoli, moment în care el le-a dat cele necesare pentru propovăduirea Evangheliei în toate zonele lumii.

În sâmbăta Rusaliilor sunt comemorate persoanele care au încetat din viață. În tradiția populară, Rusaliile sunt spiritele morților sau „ielele” care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lumea lor. Prima zi de Rusalii va pica în fiecare an într-o duminică, la fel ca Paștele. În cea de-a doua zi de Rusalii se sărbătorește Sfânta Treime. Anul acesta, Rusaliile pică pe 12 iunie, iar prima și a doua zi sunt considerate zile libere legale.

Una dintre superstițiile ce sunt legate de Rusalii se referă la faptul că sunt interzise treburile casnice precum curățenia sau spălatul rufelor. În plus, se spune că cei care vor pândi Rusaliile, ca să le vadă dansând, vor avea mari probleme de sănătate.

De asemenea, conform unei alte superstiții, nu este bine să mergi pe câmp de Rusalii, deoarece ielele te-ar putea prinde. Cu ocazia acestei sărbători nu trebuie să intri în vie și nici să mergi în locuri pustii, pe lângă fântâni sau păduri, pentru că ar fi posibil să te întâlnești cu spiritele rele.

Pe de altă parte, există superstiții referitoare la ce trebuie să faci ca te protejezi de necazuri, de Rusalii. Conform superstițiilor din popor, este bine ca de Rusalii să porți frunze de nuc sau de tei. Dar nu orice astfel de frunze, ci unele sfințite la biserică, astfel încât să te ferească de spiritele rele. Sau leuștean, usturoi ori pelin în buzunare. Alt obicei al generațiilor trecute era spălatul picioarelor cu pelin, pentru îndepărtarea spiritelor rele și atragerea sănătății.

În sâmbăta Rusaliilor este bine să pui ramuri verzi de tei la intrările în casă, la porți și în foișoare. O altă recomandare din popor este să ungi ușile cu usturoi, ca să-ți fie păzită locuința de necazuri pentru tot restul anului.

Vizualizări: 4,467

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: