CE Oltenia a făcut din Tinmar cel mai mare trader de energie

Compania Tinmar Ind, deţinută de omul de afaceri Augustin Oancea, a devenit cel mai mare furnizor privat de energie electrică din ţară pe piaţa consumatorilor eligibili. La această performanţă a contribuit şi Complexul Energetic Oltenia. În 2013, CE Oltenia a încheiat cu Tinmar două mari contracte de energie de peste 150 de milioane de euro. Compania Tinmar mai are şi alte afaceri în Gorj. La Târgu Cărbuneşti deţine un parc de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de circa 50 de hectare.

CE Oltenia are două mari contracte de energie pe 2014 şi 2015, ambele cu Tinmar IND, un client fidel al companiei. Tinmar IND a contractat, în total, 5,5 TWh, adică mai mult de jumătate din energia vândută de CE Oltenia pe OPCOM anul trecut. Pe 23 septembrie 2013, CE Oltenia a încheiat cu firma Tinmar IND un contract de livrare a cantităţii de 1,64 TW, la un preţ de 184,01 de lei pe megawatt pentru perioada 1 octombrie 2013-31 decembrie 2014. Un contract de 67 de milioane de euro. La câteva zile distanţă, pe 11 octombrie, apare o nouă ofertă a CE Oltenia, pentru 2,18 TW, pentru perioada 1 ianuarie 2014-31 martie 2015, cu 184,03 de lei şi tot cu firma Tinmar IND. Un contract de 90 de milioane de euro.

Şeful Tinmar, Augustin Oancea, a confirmat că cea mai mare cantitate de energie a cumpărat-o de la Complexul Energetic Oltenia. “Producătorul de la care am cumpărat cea mai mare cantitate de energie în 2014 este Complexul Energetic Oltenia (CEO), prin contracte încheiate transparent, pe bursa de energie OPCOM. Cantitatea achiziţionată poate ajunge la 650 MW în bandă“, a declarat Augustin Oancea.

Suspiciuni privind relaţia CEO-Tinmar

Compania Tinmar figurează şi printre cei mai importanţi exportatori de electricitate, dar este activă şi pe piaţa cărbunelui. Clientul fidel este veşnicul datornic la CE Oltenia, Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). În 2012 a vândut de peste 235.000 tone, dintre care 195.000 tone către RAAN, Sucursala Romag, şi 40.000 tone către CET Bacău. În 2013, cantitatea vândută s-a diminuat la 11.600 tone către RAAN şi aproape 84.000 Gcal către Lukoil Energy Gas Romania, aceasta fiind compania cu care Tinmar are contracte de livrare a cărbunelui şi pentru anul 2014.

Site-ul www.focus-energetic.ro scrie că există voci în piaţă care spun că Tinmar a cumpărat electricitate de la RAAN şi CE Oltenia la preţuri mari, pentru că le vinde şi cărbune, la preţuri şi mai mari, astfel încât preţul pe megawattul oră plătit de Tinmar celor doi producători de electricitate se reduce considerabil. Oancea respinge aceste acuzaţii. “Sunt nefondate aceste afirmaţii, deoarece, în primul rând, la Complexul Energetic Oltenia nu am livrat niciodată cărbune. În al doilea rând, am avut, într-adevăr, contracte de furnizare cărbune la RAAN, însă preţul pe tonă al cărbunelui livrat de Tinmar a fost întotdeauna mai mic decât preţul practicat de principalul furnizor, care este, în acelaşi timp, şi producător deţinut de stat (n.r – CE Oltenia). Am convingerea că, prin achiziţiile de la furnizorii privaţi, RAAN a reuşit să-şi reducă substanţial costurile de producţie“, a precizat Augustin Oancea.

AFACERI

Astfel, în anul 2013, Tinmar a avut o cifră de afaceri de circa 1,7 miliarde lei, iar profitul a crescut de aproape 3 ori faţă de 2012, până la 81,88 milioane lei. Pentru 2014, traderul de electricitate îşi propune o cifră de afaceri de circa 2,1 miliarde lei şi un profit de 100 milioane lei. Prin comparaţie, CE Oltenia unul dintre cei mai mari producători de energie îşi propune un profit de doar 30 de milioane de lei, motivul fiind plata certificatelor verzi şi de carbon foarte scumpe.

Vizualizări: 718

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: