Sute de mineri din CE Oltenia vor deveni paznici

Administraţia Complexului Energetic Oltenia intenţionează să transfere sute de salariaţi din producţie la serviciul de pază. Potrivit unor surse din cadrul companiei, în unele unităţi au fost identificate deja persoanele care vor merge la cursuri pentru pază.

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat de mai multe ori că societatea are contracte de valori foarte mari cu firme de pază, iar aceste servicii ar putea fi făcute de angajaţii producătorului de energie. În fapt, şi acum, la sfârşit de săptămână, salariaţii CEO sunt programaţi la pază, însă în curând compania ar putea avea un serviciu specializat de pază.

În zona Motru sunt zvonuri că vor fi peste o sută de angajaţi care vor face cursuri de pază şi vor lucra alături de angajaţii firmelor de securitate. Liderul sindical de la Roşiuţa, Constantin Şocîte, a declarat că nu a auzit despre o asemenea discuţie. „Întrebaţi-l pe preşedinte (n.red- Nelu Roşca). Cred că ştie mai multe“, a spus el. Nelu Roşca nu a putut fi contactat telefonic. Situaţia se dezbate şi în celelalte cariere, deoarece unii dintre angajaţi au fost anunţaţi că vor fi instruiţi să asigure paza. La Peşteana, liderul sindical Dan Pârvulescu, spune că se fac liste cu cei care să fie trimişi la cursuri de pază.  

Cine devine paznic

Salariaţii vor fi trimişi însă la cursuri de specializare de agent de pază. Potrivit unor surse, compania nu vrea să renunţe definitiv la serviciile de pază însă va diminua contractul. Mai mult, pentru că CE Oltenia nu are astfel de activităţi, servicii de pază, va fi creat un serviciu intern care va colabora cu firma care asigură securitatea în societate.

Liderul sindical Marin Golea a declarat că aceasta este o idee mai veche a companiei, menită să diminueze cheltuielile însă ea nu poate fi implementată decât dacă apare prevedere în Contractul Colectiv de Muncă, ceea ce nu se întâmplă în acest moment.

Vizate să devină agenţi de pază ai companiei sunt persoanele în vârstă, cu multă vechime în societate, cu probleme de sănătate şi salariaţii care au cele mai mici clase de salarizare. În perioada următoare, ei vor face cursuri de pază. Cât despre plata acestora, cel mai probabil, până la negocierea unui nou contract colectiv de muncă ei vor primi salariul din CEO. Asta dacă nu vor fi obligaţi să semneze acte adiţionale la contract.

REACŢIE

„Au venit cu mentenaţa în ianuarie-februarie. Acum au terminat cu mentenanţa care oricum nu s-a realizat şi încearcă să trimită oamenii la cursuri de agenţi de pază. Ditamai oamenii policalificaţi din minerit îi fac agenţi de pază. Deja dădură dispoziţie şefii de sectoare la conducătorii de formaţie să trimită oameni care să se ducă la cursurile astea de agent de pază. Merge cine nu-i cuminte”, a spus Dumitru Pârvulescu, lider Minerul Peşteana.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: