CE Oltenia a pierdut un client. Cine a avut de câștigat!

Complexul Energetic Oltenia a pierdut un contract de peste o jumătate de milion de lei, dar și un client vechi. Este vorba de Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru, care nu mai folosește cărbunele extras de la carierele din bazinul Motru ale CE Oltenia.

Conducerea UATAA Motru spune că a luat decizia de a organiza o licitație pentru achiziția cărbunelui necesar pentru centrala mică, nemaifiind de acord cu prețul impus de CE Oltenia. „Am achiziționat cărbune mai ieftin de la o carieră din zonă, cu transportul inclus, foarte aproape. Un cărbune bun din punct de vedere caloric. Am făcut licitație. Și de aici înainte vom face licitație. Așa am reușit să reducem cheltuielile cu combustibilul, cu cărbunele. Este vorba de 50-60 de mii de lei pe lună, bani pe care îi investim în materiale, piese pentru reviziile instalației mari. Am redus de la 170.000 lei, la 120.000 lei. Prețul este de la 63 lei/tonă, cu cât cumpăram de la CEO, la 47 lei/tonă”, a declarat Eugen Corcoață, administratorul special al UATAA Motru.   

UATAA a cumpărat o cantitate de 11.000 de tone de cărbune. Cărbunele achiziționat ajunge pentru producerea apei calde pentru populația din Motru până la pornirea centralei mari, undeva în luna octombrie, a explicat Corcoață.

Contract moştenit

De la intrarea UATAA în insolvență, din 2015, unitatea cumpăra cărbune de la CE Oltenia, cu banii în avans. De menționat este și faptul că CE Oltenia a fost cea care cerut insolvența uzinei de termoficare motrene, având de recuperat bani grei de la aceasta, pentru cărbunele livrat. În perioada septembrie-octombrie, UATAA va organiza o nouă licitație pentru achiziția a 60.000 de tone de cărbune.

Administratorul special al UATAA Motru a explicat de ce până acum uzina a luat cărbune numai de la CE Oltenia. „Pentru că prețul oferit de CE Oltenia era aproximativ egal cu cel al carierelor private. Am sesizat că CEO și-a mărit prețul la tonă, în vreme ce microcarierele din zonă au redus prețul. Până acum era un contract al Complexului Energetic, care s-a moștenit de zeci de ani. Practic, de la înființare și până acum, UATAA a luat cărbune numai de la Complexul Energetic Oltenia”, a mai spus Eugen Corcoață.     

UATAA Motru este în insolvență și este administrată de un administrator judiciar, în speță Siomax. Planul de reorganizare a fost avizat și pus în aplicare.

Vizualizări: 6,081

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: