Cu cât se scumpeşte curentul electric!

A crescut prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici. Potrivit unei decizii recente a Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), energia electrică este mai scumpă cu până la 8%, începând de la 1 iulie. De sâmbătă, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%. Potrivit unui comunicat al ANRE, componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piaţă liberă (90%) va urca cu 8,53%.

Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilităţi, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obţine preţuri mai bune la energie electrică şi gaze naturale, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. El a oferit propriul exemplu. „Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie, şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc”, a explicat oficialul ANRE.

Havrileţ a precizat că, de la 1 iulie, a crescut preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc. „Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a mai spus Havrileţ.  (A.A.)

Vizualizări: 1,644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: