Culisele întâlnirilor dintre sindicalişti, Adolf Mureşan şi Ciurel

Nu se va face nici un sindicat majoritar, iar ruptura dintre sindicaliştii din Rovinari pe de o parte şi cei din Motru, Turceni şi Craiova pe de altă parte este acum clară! Aceasta este concluzia discuţiilor avute timp de două zile între sindicalişti şi preşedintele Federaţiei Univers, Adolf Mureşan. El a făcut drumul de pomană la Gorj, nereuşind să găsească o soluţie pentru a împăca sindicaliştii din CE Oltenia şi să înfiinţeze un sindicat majoritar în compania energetică. Mai mult, liderii din Turceni şi Motru sunt deranjaţi că Ion Ruşeţ şi Gabriel Căldăruşe participă la întâlniri cu administraţia CEO în calitate de reprezentanţi ai federaţiei Univers, iar rezultatul negocierilor, dacă există unul, este asumat de Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO).

Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei Univers, a ajuns luni, 13 octombrie, în Gorj, unde a stat două zile. El s-a întâlnit la Mătăsari cu reprezentanţii a 18 sindicate din CE Oltenia, organizaţii afiliate la Univers. Mureşan a încercat deblocarea crizei dintre liderii lui Căldăruşe - Ruşeţ şi ceilalţi, din zonele Motru, Turceni, Jilţ şi Craiova. La şedinţă nu a participat preşedintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Ion Ruşeţ, dorindu-se evitarea unui nou conflict. Potrivit unor surse, Gabriel Căldăruşe a susţinut înfiinţarea unui sindicat majoritar în jurul SMEO, adică toate celelalte sindicate să fuzioneze cu organizaţia condusă de el şi Ruşeţ. Adrian Marciuc, Nelu Roşca, Nicolae Bădiţa, Eugen Iovan şi Aurel Nanu Mic vor să constituie o uniune a sindicatelor, să ceară reprezentativitate în instanţă şi să participe în acest fel la negocierile contractului colectiv din 2015. Ei au mai pus o condiţie: din această organizaţie să nu facă parte Ruşeţ. În schimb, Căldăruşe le-a spus că va face din SMEO un sindicat majoritar şi fără ei.  

Mai discută despre banii pe cărbune

Surse mai spun că fiecare parte a încercat să-l atragă de partea sa pe Mureşan, liderul federaţiei petrecând timp şi la Motru, dar şi la Târgu Jiu. Adolf Mureşan a dorit o întâlnire cu Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, discuţia având loc marţi, 14 octombrie. Aici s-a vorbit despre recompensarea celor care nu au solicitat cota de cărbune, aşa cum se precizează în protocolul încheiat de Federaţia Univers şi administraţie în iulie. Surse spun că înainte de întâlnirea dintre Ciurel şi Adolf Mureşan, şeful CE Oltenia s-a văzut cu Ruşeţ şi Căldăruşe. Mureşan a fost însoţit la discuţii de Gabriel Căldăruşe şi Aurel Nanu Mic, ultimii fiind acolo în calitate de vicepreşedinţi la Federaţia Univers. Ulterior, Căldăruşe a declarat presei că SMEO a discutat şi negociat cu administraţia despre banii pe cota de cărbune.

În realitate, după întâlnire s-au obţinut noi promisiuni. Administraţia va analiza compensarea cotei de cărbune sau energie cu bani şi acordarea unei prime de sfârşit de an. Răspunsul companiei va fi dat la finalul lui octombrie.  Până acum, singurii câştigaţi de pe urma protocolului sunt cei care au luat cărbunele în natură. Restul ar putea lua încă o ţeapă.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: