CE Oltenia, daune uriașe pentru minele închise acum zeci de ani

Mai mulți locuitori din Cătunele, județul Gorj, au câștigat despăgubiri de sute de mii de lei fiecare de la Complexul Energetic Oltenia, după ce o expertiză a arătat că gospodăriile lor sunt afectate de mine închise acum 15-20 de ani. Procesele au fost câștigate la Judecătoria Motru, dar au fost atacate de complex. Sunt persoane care au câștigat și în apel, la Tribunalul Gorj, urmând însă recursul. Adunate, procesele pierdute de CE Oltenia la Judecătoria Motru sunt de ordinul milioanelor de euro, dar alte zeci de cazuri sunt pe rol. Cele mai multe procese au fost intentate în acest an. Interesant este că perimetrul minier închis este predat de aproape două decenii către ministerul de resort.

Gheorghe Nănău din Cătunele a obținut o hotărâre prin care obligă CEO la plata sumei de 146.681 lei, prin decizia Judecătoriei Motru din 2 octombrie.

Bărbatul are o gospodărie în satul Lupoaia, formată dintr-o casă cu patru camere, o anexă, un garaj, gard de piatră și alei betonate. Acestea se află pe un teren de 749 mp, degradat din cauza lucrărilor de la Mina Lupoaia Prigoroiu și cariera Cervenia. Acesta a susținut în instanță că, în timpul exploatării cărbunelui, operatorul minier nu a respectat zona de protecție a clădirilor din apropiere, dar nici închiderea perimetrelor miniere nu a fost conformă cu normele de siguranță și de mediu.

Complexul Energetic Oltenia a invocat prescripția dreptului material la acțiune, exploatările fiind închise în anul 2000. În judecată a fost acționată și Agenția Națională pentru Resurse Minerală, care a arătat că pentru cariera Cervenia nu a fost emisă licență de concesiune, iar pentru Mina Lupoaia Prigoroiu licența a fost eliberată în 2007, cu o durată de cinci ani, până în 2012.

La dosar a fost depus și un raport de expertiză care arată că „influența lucrărilor miniere a condus la afectarea locuinței reclamantului, locuința respectivă nemaiprezentând siguranță în exploatare stoparea fenomenului de degradare geologică fiind aproape imposibil de stopat”. În hotărârea judecătorească se arată că: „S-a stabilit, fără putință de tăgadă, faptul că lucrările miniere de subteran din apropierea locuinței reclamant au influențe negative asupra siguranței imobilului casă de locuit, influențe care își produc efectele și pe viitor, atâta timp cât nu au fost efectuate lucrări de protecție a casei ori de limitare a efectelor. Concluziile rapoartelor de expertiză au fost confirmate și de declarațiile martorilor audiați în cauză”.

Instanța a apreciat că este o diferență între închiderea pe hârtie a minelor și ce s-a întâmplat în realitate și că „în noțiunea de refacerea mediului intră inclusiv refacerea imobilelor casă de locuit afectate”.

Terenuri și case degradate

Marius Modoran și Maria Ștefania Modoran au o gospodărie în satul Valea Mânăstirii din comuna Cătunele. Aceștia au o casă cu patru camere, baie și beci, alei betonate fisurate și un gard de beton fisurat. Toate pe un teren de 1.760 mp, despre care proprietarii spun că este degradat din cauza exploatărilor miniere de la Mina Motru. Aceștia au arătat în instanță că au cumpărat terenul pentru a-și face casă, dar au constatat că în pereți apar fisuri și că sunt infiltrații mari de apă, astfel că au făcut reparații de două ori pe an.

Oamenii spun că în timp și-au dat seama că „aceste degradări provin de la instabilitatea terenului de fundare afectat de lucrările miniere de subteran efectuate în zonă” și că „acesta este motivul pentru care gospodăria acestora relativ nouă și edificată corespunzător s-a degradat mai înainte de a fi finalizată”.

Aceștia au depus un raport de expertiză în construcții din care rezultă o valoare de înlocuire de 325.068 lei și o valoare de reconstrucție de 308.338 lei. Instanța a apreciat că trebuie avută în vedere valoarea de reconstrucție  având în vedere inclusiv faptul că raportul de expertiză menționează printre cauzele degradărilor și uzura fizică a imobilului, astfel că a stabilit prejudiciul la suma de 308.338 lei, Complexul Oltenia trebuind să plătească și cheltuieli de judecată de peste 10.000 de lei.

Despăgubiți pentru o casă cumpărată mult după închiderea minei

Ștefanca Mihai și Marioara ar putea primi și ei o despăgubire de 74.309 lei, pentru o casă cu două camere din anii 60 și o suprafață de teren de 344 mp. Cei doi au cumpărat gospodăria din satul Steic în 2004, la șase ani după închiderea minei și microcarierei din zonă.

Și aceștia au invocat faptul că operatorul minier  nu a efectuat lucrările de întreținere  și conservare  a minei și carierei  și nu a întocmit nici planul de încetare a activității în vederea ecologizării zonei.

CEO a arătat că mina care aparținea de EMS Motru nu a mai avut activitate din 1996, fiind închisă oficial în ianuarie 1999, lucrările miniere aflându-se față de gospodăria reclamanților  la peste 500 m. Perimetrul a fost predat Ministerului Industriilor și Comerțului în anul 2000.

Zeci de procese pierdute de CEO

Vasile Iacobescu din Motru are dreptul la o despăgubire de 201.987 lei, a stabilit judecătoria din Motru. Asta după ce expertul, care este același în toate dosarele, a stabilită că „degradările terenului și construcțiilor se datorează modificării mediului geologic ca urmare a activităților miniere de suprafață desfășurate  prin Microcariera Porcașa,  lucrări care au avut un impact major asupra zonei și a versantului sudic cu locuințe”.

Printre persoanele care au câștigat procesele cu CEO sunt: Aurelia Gogan – 263.870 lei, Daniel Vintilescu – 79.562, Cristea Baranga – 164.646 lei, Sabina Drugă – 22.053 lei, Florin Duncea – 82.692 lei, Corina și Petrică Mocanu – 235.161 lei, Petre și Claudia Prisecaru – 194.605 lei, Marinela Gheață – 13.977 lei, Mihail M. Forlafu – 284.821 lei, Măriuca și Aurel Cîrstea – 235.023 lei, Dan și Ecaterina Viașu – 261.035 lei, Angela și Virgil Vasilescu – 178.635 lei, Polina și Virgil Turea – 138.065 lei, Virgil și Pina Duncea – 332.144 lei, Elena Godescu – 336.475 lei, Silvia Istudor – 272.567 lei, Tamara Mărășescu Chiliban – 192.197 lei, Mihail Ghe. Nițoi 111.897 lei, Doina și Constantin C. Iacobescu – 198.340 lei, Dorina și Ion Nițoi – 262.386 lei, Elena Ciocâltea – 198.966 lei. Aceasta din urmă a câștigat și în apel, la Tribunalul Gorj, dar Complexul Energetic Oltenia a făcut recurs. Alte zeci de procese sunt pe rol, nu doar localnicii, ci și primăria din Cătunele acționând compania minieră în judecată.

La nivelul județului sunt mii de familii care trăiesc în apropierea actualelor sau fostelor exploatări miniere, fie ele de subteran sau de suprafață. Dacă ar merge cu toții în instanță și ar câștiga procesele, compania ar avea pierderi greu de suportat.

Vizualizări: 4,915

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: