CEO și Primăria Craiova fac firmă pentru încălzirea orașului

Complexul Energetic Oltenia și Primăria Craiova vor demara procedurile în perioada următoare pentru a înființa o societate comercială care să aibă ca obiect de activitate furnizarea agentului termic în Bănie. Anunțul l-a făcut chiar ministrul Energiei, Toma Petcu, care a vizitat termocentrala de la Ișalnița pentru a inaugura o investiție făcută de CEO aici.

Primăria deține în prezent SC Termo Craiova SRL, care este în insolvență, acum fiind făcute pregătiri pentru ca pe piață să intre Termo Urban SRL. Ministrul a dat asigurări că din punctul de vedere al producătorului de energie nu vor fi probleme în livrarea agentului termic, mai ales după ce s-au investit 17 milioane de lei în modernizarea instalațiilor și a cazanelor.

„CEO face o analiză cu o companie de specialitate pentru a crea cadrul juridic privind înființarea unei societăți cu un acționariat mixt, CEO și Primăria Craiova, care să integreze atât partea de producție, cât și partea de transport, rețele primare și secundare, și care să fie eligibilă pentru proiectele care se vor depune la Ministerul Dezvoltării anul viitor pentru atragerea de fonduri necesare modernizării rețelelor. Ne gândim ca de anul viitor să avem aprobată această companie care să vină cu modernizări în rețelele secundare, cu posibilitatea de a îmbunătății parametrii tehnici ai agentului termic pe anumite zone din oraș”, a declarat ministrul energiei.

Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, a menționat și el că a fost pus la punct cu această ocazie un calendar „foarte clar” pentru înființarea societății mixte împreună cu CEO, astfel încât anul viitor orașul să nu aibă nicio problemă în alimentarea cu energie termică.

Investiția care aduce economii

În ceea ce privește investiția făcută de CEO în modernizarea unui grup al termocentralei Ișalnița, ministrul Energiei a menționat că de acum încolo vor fi făcute economii de sute de mii de tone de cărbune pentru a produce aceeași cantitate de energie electrică. De asemenea, conform lui Petcu, va scădea și consumul de gaze. „De acum încolo, grupul va folosi cu 600.000 tone mai puțin cărbune pe an și cu aproape 10 milioane de metri cubi mai puțin gaz natural. Având în vedere toate aceste lucruri, investiția se va recupera într-un termen foarte scurt, de șase luni. I-am încurajat pe cei de la CEO să multiplice acest tip de investiție care nu doar că eficientizează producția, dar oferă mai multă predictibilitate sistemului și mai multă siguranță pentru locurile de muncă ale angajaților CE Oltenia”, a spus Petcu pe contul său de Facebook.

CEO a comunicat, la rândul său, că investiția de la Ișalnița a costat 25 de milioane de lei, compania nereușind să se pună de acord cu ministrul în privința cifrelor referitoare la economiile pe care le aduce modernizarea grupului 7. „Tehnologia aplicată permite eliminarea pierderilor de căldură prin arderea completă a cărbunelui și preluarea, în procesul de ardere din cazan, a căldurii degajate de produsele solide ale arderii evacuate în focar, ceea ce determină îmbunătățirea randamentului cazanului și reducerea consumului de combustibil: consum de gaz natural cu cca. 13 mil mc/an mai puțin, consum de cărbune cu cca. 200.000 t/an mai puțin și, implicit, reducerea proporțională a emisiilor de CO2”, arată CEO într-un comunicat de presă.

Vizualizări: 1,366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: