CE Oltenia face exproprieri lângă termocentrală

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern pentru a acorda 2.775.721,75 lei Complexului Energetic Oltenia (CEO), pentru a expropria terenurile pe care este plănuită extinderea depozitului de cenușă de la Termocentrala Craiova. 

Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre arată că proprietarii din zonă au pretenții exagerate: "Având în vedere contextele naționale și internationale, scopul proiectului este reprezentat de mărirea stabilității depozitului de zgură și cenușă Valea Mănăstirii al SE Craiova II, în tehnologia de evacuare, transport și depozitare a șlamului dens. Acest obiectiv este în prezent dificil de realizat deoarece pentru desfășurarea activității de depozitare a cantității de zgură și cenușă evacuate în termocentrală este necesară ocuparea definitivă și scoaterea din circuitul economic a unor suprafețe de terenuri agricole, silvice și alte categorii de folosință aflate în proprietatea privată. Proprietarii au pretenții financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietății sau solicită alte avantaje care să fie oferite de societate membrilor familiei". 

Pentru supraînălţarea depozitului de zgură şi cenuşă Valea Mănăstirii până la cota +205 mdMB, este necesară ocuparea unei suprafeţe totale de aproximativ 120,80 ha.

Termenul de finalizare a investiţiei este de 30 ani, iar achiziţia terenului este prevăzută a dura aprox. 12 luni calendaristice, de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului de aprobării amplasamentului şi declanşării procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere. Valoarea terenurilor ce urmează a fi expropriate, în valoare de 2.775.721,75 lei va fi suportată din fonduri publice, respectiv din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

Vizualizări: 2,144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: