Mitrescu, despre scandalul din comisia mixtă: Au vrut să dea doar la mineri

Președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a explicat de ce au durat patru ore discuțiile de miercuri din comisia mixtă administrație - sindicate. Mitrescu susține că administrația Complexului Energetic Oltenia a vrut să plătească pe decembrie două posturi suplimentare doar minerilor, nu și energeticienilor. „I-am amenințat că îi dau în judecată“, a spus Mitrescu. În final, toți cei 13.000 de salariați ai CE Oltenia vor beneficia în decembrie de 700 de lei net din economia la fondul de salarii, iar salariații din producție de două posturi suplimentare, care le vor asigura un plus de 10% la salariu.

Sindicatele și administrația CE Oltenia au stabilit joi, 28 noiembrie, în comisia mixtă, cum va fi împărțită economia la fondul de salarii. Cele două părți s-au înțeles ca, din sumele rămase în acest fond, compania să plătească două posturi prestate suplimentar în luna decembrie, dar numai salariaților din activitatea energetică și minieră din producție, de la mentenanță, evacuare ape și celor de la încărcări sau livrări de transport cărbune pe calea ferată. Asta înseamnă că personalul TESA, operativ și personalul indirect productiv nu vor beneficia în ultima lună a anului de creșterea salarială de 10% aferentă celor două posturi.

Președintele Sindicatului Energia Rovinari a spus că propunerea inițială a administrației a fost ca posturile suplimentare să fie date doar celor din minerit. „Nu puteam să accept așa ceva. Și pe parte de energie s-a lucrat tot anul, oamenii au zile suplimentare muncite și neplătite, libere neluate. Nu era corect față de ei și i-am amenințat că îi dau în judecată, conform Codului Muncii. Până la urmă domnul director Bălășoiu a spus că este de acord să ia toată lumea din producție. De asta a durat patru ore ședința, că nu erau de acord și eu nu am cedat“, a spus Mitrescu.

700 de lei net din economia la fondul de salarii

De asemenea, sindicatele și administrația au stabilit ca toți cei 13.000 de salariați ai companiei să primească un avans de 700 lei, net, din economia la fondul de salarii, în luna decembrie, suma urmând să fie ajustată la închiderea lunii decembrie. Asta înseamnă că salariații CE Oltenia ar mai putea încasa niște bani în luna ianuarie 2019.

De altfel, în comisia mixtă s-a stabilit și data la care salariații companiei vor primi avansul de 700 lei. Plata avansului se va face de către CE Oltenia în data de 28 decembrie. Prin protocolul încheiat joi de cele două părți s-a stabilit ca salariații să primescă mai devreme avansul aferent lunii decembrie. Astfel, minerii și energeticienii vor primi avansul în data de 21 decembrie, nu în 25 decembrie, așa cum ar fi trebuit.

Sindicatele și administrația nu au discutat în cadrul acestei ședințe despre proiectul de buget pentru anul 2019. Documentul va fi prezentat sindicatelor în ședința programată pentru data de 8 decembrie.

Vizualizări: 5,022

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: