CE Oltenia, sancţionat de ITM Gorj. Vezi de ce!

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj susţine că a sancţionat Complexul Energetic Oltenia în urma unui control, la sesizarea Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME). Nu se spune care este sancţiunea, însă ITM a dispus reluarea întâlnirilor în cadrul Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul companiei.

În data de 23 iulie, FNME a sesizat ITM Gorj că, anul acesta, la CE Oltenia s-a ţinut o singură şedinţă a Comitetului de Sănătate şi Securitate în Muncă. Sindicaliştii invocă art. 69 din HG 1426/2006 potrivit căruia administraţia trebuia să prezinte Comitetului de Securitate şi Sănătate un raport scris cu situaţia în acest domeniu, acţiunile întreprinse, precum şi un plan de prevenire şi protecţie pe 2014. În plus, acest raport ar fi trebuit să fie semnat de membrii acestui comitet şi în termen de 10 zile să fie depus la ITM Gorj. Sesizarea este făcută în numele a 7.000 de salariaţi, pe care FNME susţine că îi are, federaţia subliniind că lucrătorii sunt cel mai de preţ bun al societăţii. La această sesizare, FNEM a primit răspuns din partea ITM Gorj, potrivit căruia aspectele reclamate au fost confirmate. Ulterior, CE Oltenia a trimis o adresă prin care solicită numele a patru persoane din partea sindicatelor care să facă parte din acest comitet, pentru a actualiza componenţa acestui comitet.

Comitetul, format din specialişti

FNME a trimis la rândul ei răspuns prin care aduce la cunoştinţă că potrivit unui articol din Regulamentul de funcţionare şi organizare a comitetului, adoptat în 2013, membrii desemnaţi printr-o decizie a directorului general au mandate de doi ani. Astfel, ei nu solicită schimbarea componenţei, ci funcţionarea acestui comitet. Comitetul de Securitate şi Sănătate în Muncă este compus din brigadieri, conducători de formaţie, electricieni, excavatorişti din carierele miniere şi specialişti din energie. „Acest comitet nu trebuie să aibă legătură cu sindicatele“, spune liderul sindical Dan Pârvulescu. Sunt 17-18 persoane, este format din lucrătorii salariaţilor. Specialişti din companie. Noi aveam 2 de la  Rovinari, 3 Roşia, unul Peşteana, doi de la EMC Rovinari şi câte unul de la Berbeşti şi Mehedinţi. Şi apoi erau de la Jilţ, Lupoaia, Roşiuţa“, a declarat sindicalistul Dan Pârvulescu.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: