CE Oltenia se plânge de prețul apei: “Politica de suprataxare are un efect negativ”

Administrația Națională “Apele Române” vrea să majoreze tariful pentru apa industrială folosită de termocentrale de la 24 de lei/ mia de metri cubi la 29,52 lei. “Tarifele pentru apa folosită în procesul de producție sunt stabilite unilateral de către Administrația Naționala Apele Române – ANAR, fiind majorate periodic. Cu toate că, la momentul actual, valoarea taxei pe apa uzinată este printre cele mai mari din Europa, un proiect de hotărâre de guvern propune o nouă creștere a acesteia”, acuză Complexul Energetic Oltenia.

Oricum apa plătită de termocentrale este de circa 20 de ori mai scumpă decât apa folosită în hidrocentrale, pentru care tariful urmează să crească de la 1,1 lei la mia de metri cubi la 1,35 lei.

CE Oltenia folosește apa din Jiu pentru răcirea instalațiilor. Apa este mai întâi folosită la Rovinari și deversată în Jiu, ajunge la Turceni, unde circulă prin instalații, apoi la Ișalnița și Craiova 2. Practic, Apele Române nu fac diferența între apa efectiv consumată și cea recirculată, practicând același tarif.

“Impunerea la plată a serviciului de asigurare a apei brute la același tarif pentru întreaga cantitate de apă prelevată nu corespunde realității, deoarece termocentralele sunt practic utilizatoare și nu consumatoare de apă, întrucât aproximativ 95% din apa brută captată este apa de răcire și este integral returnată în emisar, curățată și tratată, cu indici de calitate îmbunătățiți prin Stațiile de Tratare Apă pentru a ajunge la parametrii optimi funcționării grupurilor energetice, restul de 5% fiind apa consumată efectiv în procesul tehnologic”, susține CE Oltenia într-un comunicat.

Astfel, CE Oltenia plătește de 4 ori aceeași apă folosită pentru răcirea agregatelor, la prețuri mai mari de 24 de ori decât alți producători de energie, generând o creștere nejustificată a costurilor cu apa și, implicit, creșterea prețului de cost/ MWh.

“Politica de suprataxare are un efect negativ, afectând competitivitatea companiilor româneşti, în contextul în care, conform Directivei 60/2000 a Parlamentului și Consiliului European, apa folosită în scop energetic și pentru irigații nu poate fi taxată”, acuză compania energetică din Gorj.

Vizualizări: 1,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: