CE Oltenia va reconstrui 18 din casele distruse în 2006

Complexul Energetic Oltenia a demarat procedurile pentru reconstrucţia gospodăriilor afectate de activitatea minieră în satul Seciuri al comunei Roşia de Amaradia. Compania a atribuit recent un contract unui institut pentru elaborarea documentaţiei de reconstrucţie a 18 locuinţe din acest sat. În 2006 un număr de 33 de gospodării au fost afectate de o alunecare de teren, iar proprietarii au dat în judecată CE Oltenia pentru a le reface gospodăriile. După 7 ani de procese, în anul 2013, instanţa de judecată le-a dat câștig de cauză.

Autoritățile locale din Roșia de Amaradia spun că o mică parte din cetățenii afectați au acceptat să primească banii aferenți reconstrucției după ce au purtat negocieri cu CE Oltenia, iar restul au fost de acord să li se reconstruiască locuinţe în altă zonă, mai exact la Iezureni, în apropiere de Târgu Jiu. Mai sunt care nu au ajuns la niciun acord cu administrația, care a condiționat reconstrucţia caselor de cedarea vechilor imobile din satul Seciuri. Unii dintre cetăţeni vor să le fie reconstruită casa, dar și să rămână cu proprietăţile de la Seciuri afectate de activitatea minieră.

Primarul din Roșia de Amaradia spune că CE Oltenia nu a declarat la primărie terenurile și imobilele dobândite în urma semnării acordurilor cu proprietarii, deși legea impune acest lucru. "O parte din cei care sunt de acord cu amplasamentul, n-au semnat la negocierea pentru amplasament pentru că cei de la complex condiţionează cumva. Oamenii au fost nevoiţi să semneze că dau terenul și casa, iar unii au mers în instanță să elimine clauza aceasta. Adică și pentru cei care le-au dat bani, dar în situația aceea sunt oameni care nu mai au case pe raza satului Seciuri, au făcut cadastru pe teren și au semnat un fel de tranzacţie între ei și complex. Adică le-au dat banii și CEO a intrat în posesia terenurilor. Dar până astăzi, cei de la CEO nu au făcut adresă la primărie către compartimentul de impozite și taxe că-și trec proprietăţile rezultate din tranzacţie pe numele complexului. Orice bun achiziționat în 30 de zile eşti obligat să-l declari la unitatea teritorială pe raza căreia există. N-au făcut lucrul acesta. Din ce știu eu, oamenii au fost nevoiți să semneze că dau terenul şi casa.", a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.

CE Oltenia a demarat procedurile pentru reconstrucția caselor afectate de minerit în satul Seciuri. Compania a contractat o firmă, în baza unei licitații electronice, pentru serviciile de proiectare în vederea reconstrucției a 18 gospodării din satul Seciuri. Lucrările au fost atribuite Institutului de Cercetare Științifică Inginerie Tehnologică și Proiectare Mine de Lignit S.A. pentru suma de 63.000 lei. Contractul a fost atribuit în 21 octombrie 2015.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: