Fermierii, lăsaţi fără subvenţii din cauza unui soft informatic

Aproximativ 20.000 de fermieri gorjeni nu vor beneficia de plăţile în avans pentru subvenţiile aferente campaniei 2015, în condiţiile în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură nu va reuşi să rezolve problemele cu softul informatic până la data de 30 noiembrie. Conducerea APIA Gorj susţine că funcţionarii de la nivel local sunt pregătiţi pentru a începe autorizarea la plată, însă aşteaptă deblocarea sistemului.

Agricultorii gorjeni aşteaptă de mai bine de o lună să primească subvenţiile în avans pentru campania 2015. Potrivit conducerii APIA, plăţile nu pot fi efectuate din cauza unei probleme cu aplicaţia informatică. „Este o problemă informatică, la softul instituţiei centrale. Noi, cei de la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, în ceea ce ne priveşte suntem pregătiţi să demarăm autorizările la plată, însă dacă problema informatică de la nivel naţional nu se rezolvă până la 30 noiembrie, după această dată nu se vor mai putea face plăţile în avans. Vom face plăţi regulare după 1 decembrie. Colegii noştri care se ocupă de problemele informatice au aşteptat şi în zilele de sâmbătă şi duminică deblocarea sistemul. Din păcate, în acest moment, aplicaţia informatică pentru autorizarea fermierilor este blocată”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Negrea a mai spus că există fondurile necesare pentru a face plăţile. „Noi ne dorim ca în această săptămână să facem plăţile în avans. Este vorba de plata unică pe suprafaţă, în cuantum de 54 de euro/hectar şi pachetele de agromediu, plăţi compensatorii. Există actele respective, Hotărârea de Guvern prin care s-au stabilit aceste cuantumuri, sunt banii alocaţi la Ministerul Agriculturii, dar din păcate, sistemul informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a creat destule probleme în această perioadă. Începând cu anul 2014, s-a încheiat un nou contract cu un alt dezvoltator informatic pentru procesarea cererilor fermierilor, a coincis această perioadă de contractare cu modificările procedurale pe schemele de plăţi ale fermierilor”, a menţionat directorul Negrea. 

CERERI

Aproximativ 20.000 de agricultori au solicitat subvenţii pentru pământ în acest an. „Sperăm totuşi ca în aceste zile să procesăm şi să autorizăm la plată pe toţi cei 18.845 de fermieri pe schema unică de plată, pentru aproximativ 75.000 de hectare, iar pentru măsurile de agromediu este vorba de 464 de fermieri cu aproximativ 11.500 de hectare. În mod normal, autorizările la plată se puteau face începând cu data de 16 octombrie”, a declarat Constantin Negrea.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: