CE Oltenia vrea să regularizeze un pârâu. Motivul!

Cetățenii din satul Rogojelu al comunei Fărcășești, care încă mai au locuințe în zonă, nu vor mai trebui să-și mai facă griji în curând că apele pârâului le vor intra în gospodărie. CE Oltenia are în plan să regularizeze pârul care trece prin preajma caselor, dat fiind faptul că apele provenite din Cariera Pinoasa sunt preluate de acesta. Compania energetică a demarat procedura de obținere a avizelor pentru această investiție.

CE Oltenia are în plan să regularizeze pârâul Rogojelu pe o lungime de circa o jumătate de kilometru. Este vorba de realizarea a mai multor lucrări, mai ales că pârâul este traversat inclusiv de banda transportoare a Carierei Pinoasa și este și colmatat. Pentru a demara lucrările, CE Oltenia are nevoie mai întâi de obținerea unor avize, inclusiv de un acord de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj. „Se intenționează regularizarea pârâului Rogojel pe 505 metri care prevede lucrări de defrișare, taluzurile fiind cu vegetație care trebuie îndepărtată. Se va reprofila albia cu pereu, cu zonă de subtraversare a benzii carierei și a drumului, prin casete, pentru a nu se mai depune material de pe bandă și se vor prevedea rigole de preluare a apelor pluviale, ce vor fi realizate pe o lungime de circa 150 metri”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj. 

Comisia de Analiză tehnică va analiza solicitarea CE Oltenia săptămâna viitoare. Conducerea APM Gorj a explicat că, pentru realizarea acestei investiții, nu este nevoie de realizarea unui studiu privind impactul asupra mediului.

 „Investiţie bună”

Autoritățile locale din Fărcășești văd cu ochi buni inițiativa companiei energetice și cred că, prin regularizarea pârâului, gospodăriile din zonă nu vor mai fi predispuse la inundații. CE Oltenia are în plan să realizeze inclusiv podețe la fiecare gospodărie. „Este vorba de Valea Rogojelului, unde mai mult de jumătate a fost demolată. Urmează încă cinci case care vor fi demolate. Rămân acolo cam cinci case care au pârâul pe proprietățile lor. Cei de la mină au hotărât să-l decolmateze, să-l betoneze. Este un lucru bun, era nevoie de o astfel de investiție, acum nu o să mai trimită apa în Pinoasa, e mai aproape aici. E bine și pentru localnici, pentru că atunci când veneau apele mari, erau gospodării care aveau curțile inundate”, a declarat Mihai Vasile, viceprimarul comunei Fărcășești. 

Pârâul Rogojel se varsă în canalul de gardă al Termocentralei Rovinari, a căror ape ajung ulterior în Jiu. CE Oltenia a pus la bătaie suma de 30 mii lei numai pentru proiectare. Lucrările vor trebui încheiate de constructor în termen de patru luni de la atribuirea contractului.    

Vizualizări: 1,780

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: