Ce se sărbătoreşte de fapt de Ziua Îndrăgostiţilor

Sfântul Valentin sau Ziua Îndrăgostiților este o sărbătoare internațională care se celebrează în fiecare an, pe data de 14 februarie. De regulă îndrăgostiții de pe tot mapamondul îşi arată iubirea prin diverse cadouri şi sărbătoresc festiv această zi la restaurant sau în alte moduri care mai de care mai inedite.

Mulți oameni sunt de părere că originea acestei sărbători vine din Roma secolului al III-lea d.Hr. și îl are ca personaj principal pe un preot, pe nume Valentin. La acea vreme, împăratul Claudius al II-lea era de părere că burlacii sunt soldaţi mai buni decât bărbaţii însuraţi. Potrivit acestuia, burlacii ar fi capabili să se dedice trup şi suflet războiului, pe când ceilalţi ar suferi din pricina dorului de soții și copii și nu ar fi concentrați pe câmpul de luptă. Astfel, el nu le-a mai permis tinerilor să se căsătorească.

La aflarea acestei vești, preotul Valentin a socotit ca fiind nedreaptă această măsură și a continuat să oficieze slujbe de cununie în secret pentru cuplurile de îndrăgostiţi. După ce Claudius al II-lea a aflat că i-a fost încălcat cuvântul, a decis să-l condamne la moarte pe părinte.

O altă legendă, îl are în centrul ei tot pe un anume Valentin. Acesta ar fi trăit în Terni, un oraş din Umbria, centrul Italiei, pe vremea împăratului Aurelian. Părintele Valentin ar fi fost cunoscut de oameni ca protector al îndrăgostiţilor, fiindcă a cununat o tânără creştină, Serapia, cu un soldat legionar, Sabino.

După această faptă, preotul  ar fi fost condamnat la moarte de către prefectul Placido Furio, pentru că în loc să urmeze ritualurile antice ale Lupercaliei, sărbătoarea fertilităţii, el a ales să țină o slujbă religioasă creştină. Astfel, Valentin ar fi fost ucis pe data de 14 februarie, în anul 273 d.Hr.

Vizualizări: 861

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: