Ce spun Boza și Badea despre o companie termo-hidro

Șefii de la Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica au comentat la un forum pe teme de energie posibilitatea fuzionării celor două companii. Cele două companii ar acoperi jumătate din piața de energie, ceea ce ar putea pune probleme din punct de vedere al concurenței.

Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, a aflat din presă despre propunerea lansată de un oficial al Ministerului Energiei. Acesta a spus că formula vechiculată în 2008, cu termocentralele din Oltenia alături de Hidroelectrica și Electrica i s-a părut cea mai bună. "Această companie ar fi avut, din calculele preliminare, un profit operaţional de peste un miliard de euro şi o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde de euro, la vremea respectivă, care îndeplinea toate condiţiile, inclusiv din punctul de vedere al Consiliului Concurenţei. Din păcate, această idee a fost abandonată", a relatat oficialul producătorului hidro.

În schimb, varianta următoare, cu Electra și Hidroenergetica, nu a fost pe placul lui Badea. "Au apărut apoi celebrele două companii Hidroenergetica şi Electra, care au plecat pe principiul care nu avea nicio treabă cu realitatea. Şi o spun cu toată convingerea, întrucât, prin această măsură, se încerca mixarea unei companii performante, care deţine capacităţi de producţie performante, cu capacităţi mai puţin performante, plecând de la premisa că ascundem pierderile în spatele celor mai performanţi. Din experienţele pe care le avem şi având în vedere ce s-a întâmplat cu Complexul Energetic Hunedoara, nu cred că aceasta este soluţia", a subliniat Badea.
Sorin Boza, preşedintele directoratului Complexului Energetic Oltenia, a ținut să spună că forma actuală de organizare nu permite o concurență corectă între producători. "Ce concurenţă este în piaţă dacă eu sunt singurul care plăteşte certificate de emisii, la 25 de euro tona, după ce am investit un miliard de euro ca să furnizăm, astăzi, o energie curată?!", a spus Boza.

Cel care a relansat public discuțiile despre reorganizarea producătorilor de energie este Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Acesta a admis faptul că inițiativele s-au blocat în anii trecuți din cauza unor dificultăți legislative care persistă și astăzi. (A.A.)

Vizualizări: 2,815

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: