CE Oltenia, încă un an fără depozitul de la Roșia

Depozitul de cărbune de la Roșia va fi închis definitiv la 15 martie 2019. Acesta nu mai îndeplinește de câțiva ani condițiile de mediu, dar în ultimele ierni a fost deschis prin hotărâre de guvern, pe motiv de siguranță energetică. Din păcate, depozitul cel nou nu poate fi gata mai devreme de anul viitor.

Primarul din Rovinari, Robert Filip, s-a opus redeschiderii depozitului, participând în toamnă la un marș de protest alături de sute de localnici. Filip cere Complexului Energetic Oltenia să finalizeze lucrările la noul depozit, pentru că actualul nu va mai putea fi folosit. “Lucrările sunt la 70-80% la noul depozit, să pună mâna să se miște, să nu îi mai aud apoi că în iarnă nu sunt gata și că nu au stocuri de cărbune. Vedeți că și cu acest depozit funcțional pe timp de iarnă ei nu au avut cărbune să ardă”, a spus Filip la Tele 3.

Și Cristi Lădaru, lider sindical în zona Rovinari, atrăgea atenția acum câteva zile asupra faptului că lucrările la noul depozit sunt întârziate. “Pe 15 martie expiră autorizația de mediu a depozitului de la Roșia, iar timpul de montaj al utilajelor pe noul depozit era 1 aprilie, lucru incert. Nu mai vorbim de mutarea circuitului de benzi. Trebuie ținută încă o licitație dar nu știu cine se prezită să monteze benzile respective. Data de punere în funcțiune a noului depozit este incertă”, spunea președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșia.

Noul depozit, gata la anul

Complexul Energetic Oltenia a scos pentru a treia oară la licitație lucrarea constând în demontarea benzilor de la depozitul vechi și montarea la cel nou. Oferta financiară va fi analizată până pe 25 aprilie, iar după aceea constructorul are la dispoziție 12 luni pentru onorarea contractului. Asta înseamnă că societatea ar mai putea cere și iarna viitoare deschiderea vechiului depozit.

Mutarea benzilor costă circa 20 de milioane de lei.

Vizualizări: 1,988

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: