Ce spun politicienii despre profitul mincinos al lui Ciurel

Conducerea CE Oltenia a reacţionat după ce Pandurul a demonstrat că profitul de peste două mii de miliarde de lei vechi cu care s-a lăudat Ciurel în ultimele luni a fost la jumătate. “Valorile indicatorilor financiari prezentate pe site-ul societății CE Oltenia au fost cele existente la momentul postării si nu cele finale, rezultate din închiderea exerciţiului financiar al anului precedent”, explică CE Oltenia. Totuşi, vorbim de ajustări de peste o mie de miliarde, care ar merita o explicaţie mai detaliată din partea companiei. Chiar şi aşa însă, bilanţul a fost depus la finalul lunii mai, iar până în iulie, CE Oltenia nu a publicat pe site datele reale, aşa cum obligă legea. Şi politicienii au reacţionat la minciunile şefilor CE Oltenia, pe care le tratează cu indulgenţă.

Parlamentarii recent trecuţi de la PP-DD la USL îşi menţin tonul critic, chiar dacă teoretic sunt în barca puterii. Pe Tudor Barbu, senator PC, nu îl surprinde minciuna: „Ce mai poţi comenta referitor la managementul de la CEO, de vreme ce Ciurel a anunţat că totul o să fie bine, dar s-a redus la jumătate cifra de afaceri şi pregăteşte disponibilizări în toamnă? C-am fost minţiţi nu are niciun fel de importanţă, important este că minciuna asta se referă la dramatica situaţie de la Complexul Energetic. Nu e grav că m-a minţit pe mine, e grav că se duce de râpă complexul energetic naţional, în frunte cu Turceni şi Rovinari.  Când mă voi întoarce din concediu, voi face o analiză şi o să cerem şi ministrului Niţă şi celor de la Complex explicaţii de ce au minţit, dar n-are nicio valoare, este frecţie la picior de lemn. Singurul care ar putea să ia o atitudine este deputatul de Gorj, Victor Ponta”.

Răzvan Rotaru, deputat PC, spune că directorii trebuie să răspundă de ce au raportat un profit artificial. „Noi chiar am spus în perioada acea că este un profit destul de mare, artificial. Am fost sceptici de atunci şi senatorul Tudor Barbu a spus că este un profit virtual, nu e un profit real, nu se regăseşte în situaţia reală. Contabiliceşte se pot face multe artificii, inginerii financiare, se pot rostogoli facturi de încasare, se pot face multe. Ni se cere tot timpul să fim responsabili, să ne unim, să salvăm, să venim şi cu soluţii, dar dacă ni se dau situaţii artificiale şi făcute din pix, demersurile noastre sunt inutile. Ar trebui să ia măsuri cine este responsabil de numirea managementului privat şi anume Victor Ponta şi conducerea PSD Gorj”.

Morega: „Ciurel nu are nicio scuză”

Niculina Mocioi, deputat PP-DD, îi transmite lui Ciurel că furnizarea de informaţii false este infracţiune. „E inadmisibil faptul că managerul privat al Complexului Energetic Oltenia a furnizat date eronate conducerii judeţului şi parlamentarilor de Gorj. Chiar am făcut o interpelare la ministrul Chiţoiu în care am prezentat datele furnizate de domnul Ciurel, solicitându-i sprijin pentru rezolvarea situaţiei Complexului Energetic Oltenia, în baza unor date false. Nu înţeleg care a fost raţiunea dumnealui, însă cred că e de domeniul Codului Penal”, a declarat Niculina Mocioi.

Fostul deputat Dan Ilie Morega crede că Laurenţiu Ciurel a făcut raportarea profitului fără să fi avut bilanţul contabil, aruncând o cifră la întâmplare. „Fie a făcut raportarea fără a avea bilanţul financiar contabil care reflectă realitatea, ceea ce este incorect întrucât în calitate de manager privat are o mare responsabilitate în cadrul CEO; fie a vrut cu bună ştiinţă să spună că are un profit mai mare decât în realitate, deşi nu a condus complexul decât trei luni. Oricum nu-i găsesc nici o scuză. Cred că acum Laurenţiu Ciurel conştientizează că raportat date false”, a declarat Dan Ilie Morega.

Prefectul va cere explicaţii

Raportul cu profitul umflat al CE Oltenia a fost publicat şi pe site-ul prefecturii. Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj, a refuzat să facă declaraţii pe baza informaţiilor eronate ce i-au fost furnizate de Ciurel, spunând doar că îi va cere explicaţii. „Nu comentez această situaţie până nu voi avea o discuţie cu domnul Ciurel în care să-mi dea explicaţii privind datele furnizate”, a precizat Claudiu Teodorescu.

Parlamentarii liberali Dian Popescu şi Ion Cupă sunt cei mai rezervaţi în declaraţii, dorind că verifice mai întâi informaţia. „Nu prea cred că ar putea să fie așa. Nu am văzut documentele și nu-mi pot da cu părerea, dar dacă este așa nu e bine. La scandalul care este acum în Gorj, nu are rost să mai intervin și eu. Cert e că nu e bine ce se întâmplă cu scandalurile astea. Pot să spun că acea întâlnire nu a avut niciun efect, am crezut că e o întâlnire bună, dar lucrurile nu s-au îndreptat, ci dimpotrivă, au mers din ce în ce mai rău. Cauzele le știe toată lumea”, a spus Ion Cupă.

PSD: Important este să fie profit

Vasile Popeangă, deputat PSD, crede că Laurenţiu Ciurel este cel care trebuie să explice diferenţa dintre profitul prezentat parlamentarilor în martie şi cel din bilanţ: „Nu am nicio părere, pentru că nu vreau să comentez declarațiile unui manager general. Ei spun ce știu și știu ce spun. Nu am prea fost atent atunci dacă cifra aceea era definitivă sau era o evaluare și probabil s-a venit cu cifrele definitive. A fost o adresă și ca să fiu sincer acum, nu mai știu pe unde o am. Eu cred că aici ar avea obligația dumnealui să iasă cu niște explicații”.

Nici deputatul Mihai Weber nu a reţinut sumele discutate la şedinţa din martie:

„Atunci când a venit la întâlnire a avut date cu o anumită sumă a profitului, dar cred că au mai apărut modificări. Nimeni nu poate să rețină ce sumă a fost atunci. Am reținut că a fost un profit al complexului. Important e să fie profit și să fie locuri de muncă. Îmi aduc aminte că atunci au fost ceva discuții despre un profit care se găsea numai pe hârtie. Nu e chestia că am fost mințiți, dar clar e ceva și trebuie întrebați pe cei care au semnat, managerul, economiștii. Această societate trebuie să funcționeze și să vândă energie”.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: