Ciurel închide două termocentrale, Khraibani deschide două fabrici

Două proiecte de care ar putea beneficia municipiul Motru în 2015 au fost prezentate, sâmbătă, de conducerea Complexului Energetic Oltenia și de deputatul de pe colegiul 4, Camelia Khraibani. Este vorba de o fabrică de brichetare a cărbunelui şi una de lichefiere şi gazeificare. „Încercăm să găsim soluții pentru perioade lungi în care Craiova n-o să meargă”, a declarat Ciurel, anunțând în fapt sfârșitul termocentralelor din Dolj.

La carierele din Motru lucrează câteva mii de mineri pentru a trimite cărbune la Craiova și la RAAN Turnu Severin. Termocentralele din Dolj au stat mai mult oprite decât pornite, iar RAAN este și ea într-un proces de restructurare. În timp, minerii din Motru nu vor mai avea unde să dea cărbunele.

Vorbim acum, facem în 2015

Autoritățile propun alternative pentru acești oameni. Este vorba despre două proiecte, unul de brichetare a cărbunelui și o platformă de gazeificare și lichefiere a lignitului. Investitorii au fost găsiți de deputatul Camelia Khraibani și se pare că au fost deja în Gorj. Cele două firme ar fi Global Petro Cev și Eco Solutions. Ambele proiecte vor putea fi implementate abia în 2014-2015.

Camelia Khraibani nu a povestit cum a dat peste acești investitori, dar explică faptul că stația de brichetare va produce brichete de uz casnic, iar din lichefierea și gazeificarea lignitului va rezulta petrol sintetic de calitate ce poate fi folosit ca și combustibil și un reziduu utilizat în agricultură. Aceasta spune că stația de brichetare oferă 16-20 de locuri de muncă, iar celălalt proiect circa 300 de locuri de muncă.

Termocentralele din Craiova, oprite definitiv?

Laurențiu Ciurel pune punctul pe I și spune că aplicarea celor două proiecte ar reduce din cărbunele care este extras, dar care stă prin depozitele din Craiova, pentru că centralele nu funcționează: “CEO câștigă o diversificare a sursei de venit, pentru că ați văzut am avut o perioadă de staționare foarte lungă pentru termocentralele din Craiova din cauza faptului că nu intră în piață. Și atunci cărbunele zona Motru, care ar fi trebuit să aibă destinație termocentralele astea, va fi pus la dispoziția acestor investitori”, a declarat directorul general executiv al CE Oltenia.

Acesta crede că va putea fi folosită o cantitate de circa două milioane de tone de cărbune pe an, mult mai puţin însă decât consumul termocentralelor Işalniţa şi Craiova II.

BREVET

CE Oltenia are brevet de invenție pentru brichete, unde apare şi numele fostului director SNLO Daniel Burlan. „Poate vine domnul Burlan și ne cere 40% că are brevet”, a comentat ironic Ciurel.

PARTENERIAT

Pentru proiectul cu brichetele va fi pus la punct un parteneriat cu primăria Motru, care va oferi infrastructura pe vechile locații ale exploatărilor miniere, iar pentru proiectul de lichefiere partenerul direct va fi CE Oltenia.

Vizualizări: 295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: