Ce spun primarii despre majorarea taxelor impusă de Guvernul Ponta

Guvernul Ponta ia măsuri de criză în ultimele zile de mandat. Prima decizie a zilei a fost creşterea impozitelor şi taxelor locale cu 16%. Primarii din Gorj sunt luaţi pe nepregătite şi spun că, deşi nu vor solicita creşterea taxelor şi impozitelor, oricum va fi o majorare. Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, spune că de fapt Victor Ponta a mărit grila minimă din Codul fiscal după care se calculau impozitele.

Victor Ponta a avut ieri un discurs complet diferit faţă de toate discursurile USL din campania electorală. Acesta a dat dovadă de un tupeu incredibil atunci când a explicat creşterea taxelor şi impozitelor locale cu 16%. Ponta a spus că este vorba de o hotărâre legală iniţiată în primăvară de premierul de atunci Mihai Răzvan Ungureanu. Mai departe, Ponta pasează vina către consiliile locale, pentru că guvernul doar dă posibilitatea creşterii acestor taxe, dar decizia finală o vor lua aleşii locali.

Cu privire la faptul că în 2013 sunt interzise tichetele de masă, tichetele cadou şi alte tipuri de stimulente, Ponta spune că este o măsură luată de guvernul Boc acum câţiva ani, care s-a aplicat până în decembrie 2012 şi pe care actualul guvern doar o prelungeşte, pentru a nu intra în faliment. Mai mult, guvernul a amânat pentru 2014 alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, nu în 2013, aşa cum s-a promis în campanie.

„Ce-a spus în campanie şi ce face“

Primarii contactaţi telefonic nu ştiau încă de discuţiile de la Guvern, dar spun că nu doresc creşterea taxelor şi impozitelor. Taxele vor creşte oricum deoarece Guvernul va majora limita minimă din Codul Fiscal după care se calculează dările la stat ale cetăţenilor, spune primarul PDL Liviu Cotojman. „Este o minciună ce spune Ponta. Încearcă să dea vina pe primari, să-i facă pe ei responsabili pentru creşterea taxelor. Spune că primarii au posibilitatea de a creşte taxele cu 16%. Nu-i adevărat. El creşte grila minimă din Codul Fiscal, deci o creştere oricum se va produce după ce legea va intra în vigoare. Şi într-o altă etapă primarii vor face o creştere sau nu. În toată România se va aplica o creştere a taxelor şi impozitelor, nu pentru că vor primarii ci pentru că aşa va spune legea. Ce-a spus în campanie şi ce face“, a declarat Liviu Cotojman.

Aţi primari spun că dacă nu vor fi obligaţi nu vor creşte taxele. „Eu chiar azi (n.red- ieri), în Consiliul Local am pe ordinea de zi aprobarea taxelor şi impozitelor, dar nu sunt majorate. Dacă nu ne obligă, la Turceni taxele nu vor fi majorate“, explică primarul Dumitru Gâlceavă.

Un alt primar, Ilie Petroi de la Aninoasa, spune că nu ştie despre această discuţie din Guvern, dar nici el nu vrea să mărească taxele.

La Tismana, primarul Marian Slivilescu declară că există o lege care spune că taxele şi impozitele trebuie stabilite în luna mai pentru anul următor şi nu crede că se poate schimba ceva. Slivilescu mai adaugă că dacă vreun consilier va face solicitarea de majorare a taxelor şi impozitelor din oraş, atunci aceasta va fi supusă votului în Consiliul Local.

Victor Geogia, primarul din Bengeşti-Ciocadia, a declarat că într-adevăr bugetele primăriilor sunt sărace, dar oamenii şi mai săraci. „Trebuie să vedem hotărârea. Bugetele sunt sărace dar oamenii şi mai săraci. Eu nu am mărit taxele niciodată de când sunt primar. Dacă cresc salariile, pensiile mai spus să creşti taxele dar altfel nu. Ce facem, le mărim dar oamenii nu pot plăti şi e tot aia“, a declarat acesta.   

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: