Ce sunt craterele gigantice care explodează în Siberia!

Oamenii de știință avansează o nouă explicație pentru craterele gigantice care explodează și care par să apară la întâmplare în permafrostul siberian. Aceste cratere, observate pentru prima dată în 2012, apar în permafrostul siberian pustiu și i-au uimit pe oamenii de știință.

Ele pot fi de dimensiuni substanțiale, ajungând la o adâncime de peste 160 de metri și o lățime de 65 de metri, și aruncă în aer bucăți de moloz la sute de metri distanță. Unele raportări au sugerat că exploziile pot fi auzite chiar și la 100 km distanță.

În prezent, oamenii de știință propun ipoteza că gazele naturale fierbinți care se infiltrează din rezervele subterane ar putea fi la originea exploziilor. Descoperirile ar putea explica de ce craterele apar doar în anumite zone din Siberia.

Zona este cunoscută pentru rezervele sale subterane vaste de gaze naturale, a declarat pentru Business Insider Helge Hellevang, autorul principal al studiului, care este profesor de geoștiințe ale mediului la Universitatea din Oslo, Norvegia.

Permafrostul reține o mulțime de materie organică. Pe măsură ce temperaturile cresc, materia se dezgheață, permițând astfel descompunerea acestora iar acest proces eliberează metan. Astfel, cercetătorii s-au gândit, în mod natural, că metanul care se scurge din permafrostul însuși se află în spatele craterelor.

Dar acest lucru nu explică de ce așa-numitele cratere care explodează sunt atât de localizate. Doar opt dintre aceste cratere au fost identificate până în prezent, toate într-o zonă foarte specifică: peninsulele Yamal și Gydan din Siberia de Vest, în nordul Rusiei.

Zona este plină de rezerve de gaze naturale, lucru care se potrivește cu teoria geologilor, pentru că această zonă este una dintre cele mai mari provincii petroliere din lume.

Galerie foto





Vizualizări: 2,388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: