CE Turceni a inaugurat cu fast o investiţie de milioane de euro

Peste 150 de persoane, angajaţi, reprezentanţi ai ministerului, autorităţi locale şi mass-media, au participat la inaugurarea unei instalaţii folosită în premieră în România. Este vorba despre instalaţia de desulfurare de la blocul energetic numărul 4 al CE Turceni. La eveniment nu au mai venit însă miniştrii Economiei şi Mediului, însă ambasadorul Japoniei în România a onorat invitaţia. Panglica a fost tăiată de ambasadorul Japoniei, un reprezentant al Ambasadei Austriei, primarul Ion Iordache, directorul general Octavian Graure şi secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie. 

La mult-aşteptatul eveniment au participat mai degrabă reprezentanţi ai companiilor de profil din străinătate, dar şi din mineritul şi energia din Gorj. În centrul atenţiei a stat însă ambasadorul Japoniei în România, ţară cu sprijinul căreia a fost posibilă această investiţie majoră la Turceni. „Acest proiect va deveni un simbol important în relaţiile de prietenie dintre România şi Japonia, este cel important proiect de colaborare. Până în acest moment au fost patru astfel de proiecte în care Japonia a acordat României sprijin, acesta este al treilea proiect”, a declarat Natsuo Amemiya, ambasadorul Japoniei în România.

190 de milioane de euro

Investiţia începută în 2004 a fost asigurată de Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională, cu care producătorul de energie a semnat un acord de împrumut în martie 2005. Dintre oficialităţile de la Bucureşti, singurul prezent la eveniment a fost Claudiu Stafia, secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului. Acesta a ţinut să precizeze că prin această inaugurare s-a respectat una dintre obligaţiile Românei faţă de Comisia Europeană. ”Nu pot decât să felicit pe cei care au fost implicaţi în acest proiect pentru că este un exemplu şi pentru celelalte centrale că astfel de proiecte se pot realiza, că ne putem asuma şi îndeplini aceste obligaţii”, a declarat Claudiu Stafie. Acesta a mai menţionat şi că valoarea investiţiei inaugurată vineri la Turceni a fost de 190 de milioane de euro.

PRODUCŢIE

Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, a profitat de ocazie pentru a menţiona că faţă de anul trecut, anul acesta cererea de energie a crescut cu 40%. ”Solicitările au crescut, toată energia este vândută la licitaţie pe bursă şi considerăm că la nivelul anului 2011 va fi cu cel puţin 25% mai mare ca anul trecut”, a menţionat Octavian Graure, directorul general al CE Turceni.

PARTICIPARE

Prezent la inaugurare, deputatul Severus Militaru spune că investiţia de la Turceni va schimba percepţia despre producerea energiei pe bază de cărbune. ”Este o investiţie extrem de importantă pentru zona Turceni şi să nu uităm că Turceni face parte din colegiul pe care îl reprezint în Parlament şi mă bucur pentru această investiţie care va crea şi locuri de muncă”, a spus deputatul PDL. Nici un parlamentar PSD nu a participat la eveniment.

Galerie foto


Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: